Tror Stefan Löfven må gå

Publisert 13.09.2018 av Elizabeth Sire. Endret 23.11.2018.

Leder av Sverige sitt største ungdomsparti håper nå på en ny borgerlig regjering i Sverige, men nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna. 

FORNØYD MED VALGET:
Benjamin Dousa er leder av Moderaternas ungdomsförbund, og godt fornøyd med Moderaterna sin oppslutning.

Benjamin Dousa (25) har siden 2016 vært leder av Sveriges største ungdomsparti, Moderata ungdomsförbundet (MUF). Nettopp møter han i Moderaterna sitt hovedkontor i Stockholm få dager etter valget, og på vei til MUF sitt kontor møter vi flere partimedlemmer i fellesrommet som følger med på Stefan Löfven sin pressekonferanse om regjeringssamtale.

- Vi sier til dem og de sier til oss at vi ønsker samtaler om regjering. Annie Lööf fra Centerpartiet sa det ganske godt: Det er klart vi skal ha samtaler med Socialdemokraterna og ha blokk-overskridende samarbeid, men det betyr ikke at de kommer til å få påvirke politikkens innhold, forteller en engasjert Benjamin.

Tror Stefan Löfven må gå
Selv er han fornøyd med valgresultatet, og håper nå på en ny borgerlig regjering bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna (KD). Disse fire partiene utgjør det som også kalles "Alliansen".

- Jeg synes valget gikk ganske bra. Vi hadde meningsmålinger på mellom 15 og 16 prosent bare få uker før valgdagen, og å ende opp på 19,8 prosent er veldig bra.

Stefan Löfven kan på sin side sitte som statsminister til Riksdagen åpner igjen, hvor de skal ha en egen statsminister-votering. Alliansen og Sverigedemokraterna (SD) er klar for å stemme han ned, slik at han må gå som statsminister.

- Jeg tror det kan ende opp med å bli en Allianse-regjering, eller en Moderat/KD-regjering som da er akseptert av SD og Centerpartiet. 

Uaktuelt å samarbeid med Sverigedemokraterna
Benjamin har flere ganger uttrykt sin skepsis mot Sverigedemokraterna, og skriver blant annet fem grunner til hvorfor man ikke skal stemme på SD i et innlegg til nyheter24.se

- Vår forrige partileder åpnet opp for å ha samtaler med Sverigedemokraterna, og det førte til at vi gikk ned på målinger fra 22-23 prosent til 17 prosent på bare et øyekast. Det ikke kommer til å skje er fordi våre velgere ikke ønsker det. 

Selv om noen velgere ikke tåler Sverigedemokraterna, er det fortsatt noen som kunne tenke seg at Moderaterna tok de inn i varmen.

- Vi har noen velgere som kunne tenke seg at vi samarbeidet med Sverigedemokraterna, men resten hater dem virkelig over alt på jorden. I mange kommuner har man nå opprettet et samarbeid med Sverigedemokraterne, men det varierer veldig. I Stockholm hater de Sverigedemokraterna og ønsker ikke å ha noe med dem å gjøre, men i Skåne og Södra Sverige er det helt annerledes. 

IMG_5917
UTE Å MØTE VELGERE:

 Moderaternas ungdomsförbund var til stede siste lørdag før valget for å håve inn de siste stemmene.

Flere partier beveger seg til høyre

Benjamin forteller at mye har forandret seg de siste 20 årene. Mens flere partier beveger blir mer og mer moderate, og det har blitt enklere å få med seg partier som var vanskelige før. 

- Svensk politikk har forandret seg mye de siste 20 årene, ikke bare med tanke på SD. Centerpartiet var mye mer til venstre. Nå har de økonomisk blitt nesten mer til høyre enn det vi er. Kristdemokraterna var mest opptatt av typiske kristne verdier før, hvor de skulle ta vare på alle og gi bistand til alle mulige plasser. I dag er de også nesten til høyre for oss. Alle partier har på mange måter blitt mer og mer moderate. Før var vi nesten helt alene på høyre-siden, og var tvunget til å bruke mer tid på å få med
oss Centerpartiet og KD, men nå er det mer en selvfølge.

Strengere innvandringspolitikk
Samtidig tror han politikken som skal føres i Sverige de neste fire årene inkluderer strengere innvandring og integrering, lavere skatter og flere tøffe tak.

- Jeg tror politikken de neste fire årene blir å lene seg mye mot høyre-siden, med lavere skatter, tøffere tak og så videre. For første gang er det også flere som sier de lener seg mot høyre enn venstre i Sverige. Tidligere har det vært mye mer mot venstre.

- Alle partiene ser utfordringene med innvandring og integrering, hvor Socialdemoraterna, Moderaterna i tillegg til Sverigedemokraterna sier at vi trenger en strengere politikk på området. Rundt 75 prosent av svenske velgere mener også det samme, så det kommer definitivt til å bli strengere, fortsetter han.

Internt i ungdomspartiet finner man både de som ønsker en strengere innvandring- og integreringspolitikk, og de som ønsker en mer liberal politikk på området. Benjamin tror selv de kommer til å havne på midten i politikken som skal utføres.

- Innad i MUF er det ganske splittet på hva man tenker rundt innvandring og integrering. Noen mot alt mulig og mer konservative, mens andre er ganske liberale og ønsker å tillate mye mer. Vi kommer nok sikkert til å havne en plass i midten. Vi kan ikke stemme mot alle moskéutbyggingene, men samtidig påvirker bønnerop alle som bor i nærheten. Det kommer til å bli komplisert.

Valgresultatet i Sverige

 

Vänstrepartiet: 8 % 

Feministisk initiativ: 0,5%* 

Socialdemokraterna: 28,3% 

Miljöpartiet: 4,4% 

Centerpartiet: 8,6 % 

Liberalerna: 5,5% 

Kristendemokratene: 6,3%

Sverigedemokraterna: 17,5% 

Moderaterna: 19,8% 

Dagens regjering består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, og har ikke flertall alene. Resten av de rødgrønne partiene, S, V, MP, finner heller ikke flertall. Alliansen med M, C, KD, L, har selv ikke flertall uten Sverigedemokraterna.  Med andre ord må noen partier i Alliansen eller den rødgrønne blokken bytte side, hvis noen skal klare å danne en regjering uten Sverigedemokraterna.

*Sverige har en nedre sperregrense på 4%, og den er absolutt. Havner man under sperregrensen får man med andre ord ingen mandater.