Satser på basketball: - Drømmen om basket er der for mange

Publisert 20.09.2018 av Even Thodesen. Endret 20.09.2018.

35 unge mellom  8 og 19 år møtte opp da Innstranda IL Basket arrangerte åpen dag i Mørkvedhallen 16. september.

FARTSFYLT:
Både små og store koste seg under den åpne dagen.

Dette var startskuddet for idrettslagets nye undergren, basketball. Nå har de startet med organiserte treninger. Initiativtakere er Ørjan Hustoft, Ole Christian Nikolaisen og Maria Fjørtoft. De tre har fått med seg flere basketinteresserte på laget, som hjalp til under den åpne dagen. Det kom 35 ungdommer som ville prøve idretten, og Ole forteller at trenerne var veldig fornøyd med hvordan første dagen utspilte seg.

Tittel
KLARE FOR BASKET:

Hovedtrenerne og en av flere gode hjelpere. Fra venstre Maria Fjørtoft, Ørjan Hustoft, Benjamin Teigen Olsen, Ole Christian Nikolaisen.

- En veldig bra dag. Over all forventning. Alle så ut til å ha det utrolig gøy, og vi voksne koste oss også. Alle som deltok hadde progresjon gjennom dagen, noe som var artig å se. Det er kult hvor samkjørte vi voksne var, til tross for at vi ikke snakket så altfor mye på forhånd. Vi nådde målet for denne dagen, og det virket som de aller fleste hadde lyst til å prøve mer basketball, sier Ole Christian Nikolaisen.

Har ønsket det i 15 år
Lenge har det vært håp om å kunne starte opp organiserte basketballtreninger for ungdom i området, men det har ikke vært mulig å få til før. Begge er lykkelig over at de nå endelig får muligheten.

-Det har jo vært et ønske i rundt 15 år nå. Vi har hatt besøk fra folk i Norges Basketballforbund, som har sagt at vi skal kjøre på. Men det har det aldri blitt noe av. Mangel på interesse, ressurser, og at ingen ville starte noe eget var medvirkende årsaker til det. Da fant vi ut at vi burde kontakte de lokale idrettslagene å høre om de kunne være interessert, og Innstranda IL svarte at de hadde kjempelyst til være med. Da ble det startskuddet for oss, og vi tenkte at dette endelig kunne gå, forklarer Ole Christian Nikolaisen.

Maria Fjørtoft nikker enig, og forteller hvorfor hun ønsket å bli med.

- Jeg begynte å spille da jeg var 12 år gammel. Nå er jeg 34, og basketballen har fulgt meg gjennom hele livet. Da Ørjan og Ole spurte meg om jeg ville bli med på dette var det vanskelig å si nei. Det er noe med det å kunne viderebringe den gleden som basketball har gitt oss til yngre generasjoner. Drømmen er der for mange. De føler at fotball eller håndball ikke er helt for dem, men vil heller drive med basket. Det er kult å se, og nå kan vi gi dem den muligheten, sier hun.

De mener at interessen for basketball har variert siden idretten kom til Norge, men tror det har vært en liten økning i popularitet de siste årene.

LÆREVILLIGE:
LÆREVILLIGE:

De unge spillerne lyttet ivrig på trenerne gjennom hele dagen.

- Interessen har gått litt opp og ned. Men det virker som om noen flere har fått øynene opp i det siste. Vi hadde en 3 mot 3 turnering tidligere, som det kan virke som om kickstartet en økning. Nå ser man ofte ungdommer spille omkring på ulike basketbaner rundt i byen, det var det ikke like mye av tidligere. Flere har fått øynene opp for denne idretten, forteller Ole Christian Nikolaisen.

Stort håp, moderate forventninger
Trenerne ønsker at basketball skal vokse som idrett i hele Norge, og at basketball skal bli en stor idrett som folk snakker om til daglig. Håpet er at man skal kunne se enda flere som er ute og spiller basket på fritiden, og at det etter hvert blir nok som spiller til at de kan arrangere både turneringer og basketball-liga. For store forventninger har de ikke, men tror på det kan bli en suksess.

- Håpet er større enn forventningene. Hvor mange som blir med videre er avgjørende. At det kom over 35 unge i dag viser at det finnes en interesse. Vi har ikke promotert denne dagen voldsomt i forkant, det er helt fantastisk at det kom så mange. Det er noe som gir mersmak, og det kan bli aktuelt å ha flere dager med åpen hall. Rett og slett en utrolig morsom opplevelse, avslutter Maria Fjørtoft.