Nord-Norge trenger journalistutdanningen i Bodø

Publisert 20.09.2018 av Frida Mauritzen.

I år var det bare 19 personer som hadde journalistikk ved Nord Universitet som førstevalg, viser søkertall fra Samordna opptak som ble offentliggjort i april.

NEDGANG:
Journalistutdanningen i Bodø har hatt en synkende nedgang de siste årene.

Rektoren ved universitetet, Bjørn Olsen, bestemte at nye studenter ikke skulle bli tatt opp på studiet til høsten, da søkertallet var for lavt til at det holdt kravet.

Om journalistutdanningen i Bodø legges ned kan det gjøre at færre vil søke jobb i nordnorske medier, som gjør at konsekvensene kan bli mangel på journalister i nord. Nord-Norge trenger kvalifiserte journalister. Hvis nedleggelsen blir tilfelle, vil Volda være den nordligste journalistskolen i Norge.

thumbnail_0030050
Saltenposten-redaktør Frank Øvrewall er bekymret for at utdanningen skal legges ned.

Foto: Saltenposten

Saltenposten-redaktør Frank Øvrewall skriver i en epost-kommentar at de i stor grad har rekruttert journalister fra studiet, og er bekymret for at utdanningen skal legges ned.

Flere vil studere mediefag

Å studere mediefag er blitt mer populært, med en økning på 5,7 prosent siden i fjor.

Søkertallene for antall førstevelgere på journalistlinjene derimot har gått ned de siste årene, med unntak for Stavanger:

Førstevelgere: 2016 og 2018

Nord Universitet: Journalistikk: 2016: 31 2018: 19

Høyskolen i Volda: Journalistikk, avis og nett: 2016: 37 2018: 32

Høyskolen i Volda: Journalistikk, TV/radio: 2016: 120 2018: 110

Høyskolen i Oslo og Akershus: Journalistikk: 2016: 341 2018: 269

Universitetet i Bergen: Journalistikk: 2016: 149 2018: 128

Universitetet i Stavanger: Journalistikk: 2016: 68 2018: 82

Tøft både å få jobb og å beholde jobben sin
Hovedgrunnen til at færre søker journalistikk kan være fordi det for flere er vanskeligere å få seg jobb. I 2016 mistet 283 journalister jobben sin.

Programansvarlig for bachelor i journalistikk ved Nord Universitet, Bengt Engan sier at kampen om jobbene er hardere enn noen gang. Likevel forteller han at det er fullt mulig å få seg jobb i små redaksjoner, men at det kan ta en stund før det blir kjent.

Skjermbilde 2018-09-18 kl. 09.57.33
Programansvarlig for bachelor i journalistikk Bengt Engan ønsker å endre journalistikkstudiet i Bodø, og gjøre den om til en master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid.

Foto: Frida Mauritzen

- Studieretningen er for tiden parkert. Vi jobber nå med å tenke i nye baner ved å erstatte bachelorgraden med en master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid, sier Bengt.