Generasjon Alkohol

Publisert 30.10.2018 av Marte Skoglund.

Det er lett å bli forvirret av snakket om Generasjon Prestasjon. Forskning viser at det er mindre kriminalitet, vold og mer satsing på skole blant unge i dag enn før. Likevel drikker studenter mer alkohol enn noen gang.

92% av de over 50 000 studentene som har tatt helse- og trivselsundersøkelsen, ShoT, drikker alkohol. 45% av studentene rapporterer et usunt forhold til alkohol . Undersøkelsen ble utført av Folkehelseinstituttet med mål om å få en innsikt i hvordan heltidsstudenter mellom 18-35 år har det. Studentene svarte på undersøkelsen i perioden 6. februar til 5. april 2018.

Ordet «press» er mye i vinden i dagens samfunn. Blant oss unge er det snakk om kroppspress, karakterpress og press på å få antall likes på sosiale medier, for å nevne noe. Alkoholpresset blir også nevnt jevnlig. For mange studenter er fest og alkohol en av de vanligste aktivitetene i helgene. Selv om jeg er blant studentene som drikker alkohol merket jeg det var vanskelig å finne svaret på nøyaktig hvorfor.

Leversykdommer, sykdommer i hjernen, høyt blodtrykk, hjerneslag og ulike former for kreft er noen av konsekvensene man kan stå ovenfor hvis man drikker mye alkohol. Flertallet av voldstilfellene i Norge er alkoholrelaterte, og antall anmeldte festvoldtekter øker. Bruk av alkohol i lang tid kan også føre til alkoholavhengighet. Konsekvensene er likevel ingen stopper for oss studenter.

Helt siden ungdomsskolen har alkohol vært et tema i mitt liv. Det var aldri noe spørsmål om man skulle drikke alkohol eller ikke. Ville man bli akseptert var gjerne alkohol veien å gå. Ingen på min alder har noensinne fortalt meg at det er teit å drikke alkohol. Tvert i mot, hvis man er en av dem som ikke har lyst til å bli beruset hver helg, står man i fare for å bli sett på som kjip. Selv om man møter opp på hver eneste fest er det ikke godt nok hvis man ikke har med alkohol i veska.

«Mange som ikke vil drikke føler de faller utenfor det sosiale fellesskapet, at de blir sett rart på og at det er veldig mye mas rundt det å takke nei», sier Hanne Backe-Hansen fra Blå Kors. En undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Blå Kors viser nemlig at 1 av 5 drikker ufrivillig alkohol i stedet for å forklare hvorfor de drikker. Det er altså lettere å ta seg en øl enn å forklare at man ikke har lyst til å drikke.

Jeg må ærlig innrømme at jeg ble skremt da jeg innså at jeg ikke har tenkt så mye over at jeg drikker alkohol. Jeg har alltid vært klar over at det er usunt, men likevel har jeg ikke tenkt nøye over hva som gjør at jeg trosser alle de negative konsekvensene som alkohol kan gi. Hva er det som gjør det så gøy å drikke alkohol at man ikke bryr seg om de alvorlige konsekvensene?

Når jeg skal på et vorspiel er jeg alltid litt nervøs i forkant. Hjertet pumper litt ekstra mens jeg bruker lang tid på å sminke meg. Tankene svirrer rundt om hva som vil skje, hva folk vil si til meg og hva folk vil tenke om meg. Jeg vil at andre skal synes jeg er fin, samtidig som jeg vil passe inn. Når jeg kommer meg til vorspielet er det gjerne litt skummelt i starten. Det kan virke som at alle er litt redde for hva andre synes om dem. Med en gang alkoholen kommer i blodet stiger stemningen gradvis. Jeg slapper mer av, og det tror jeg alle andre gjør også. Det er ikke lenger så viktig hvordan man ser ut eller om man sier noe feil. Presset blant alle blir mindre. Vi tenker ikke like mye lenger, vi er oss selv.

Jeg tror man kommer langt med å stille spørsmål rundt det man gjør. Still spørsmål til hvorfor du gjør det du gjør en lørdagskveld, eller en onsdagskveld for den saks skyld. Man må selv innse at man føler på et press for å kunne gjøre noe med problemet. Jeg er blant mange som må lære meg å slippe presset og være meg selv fullt ut, uten og måtte innta alkohol.

I følge ShoT etterspør 62% av studentene flere tilbud som ikke er alkoholrelatert. 52% av studentene mener det drikkes for mye alkohol. Kanskje løsningen til problemet er at universitet og høyskoler må arrangere flere arrangement uten alkohol. På den måten får vi studenter oppleve hvordan det faktisk er å dra på sosiale arrangement selv uten å være i beruset tilstand.