- Mange blir veldig mye bedre av drive med hest

Publisert 20.09.2018 av Elizabeth Sire. Endret 19.10.2018.

Nina Mogstad har eid Stall Valle, en av Bodøs få rideskoler, i 15 år. Med 43 hester på stallen er det alltid noe å gjøre.

Elsker jobben sin:
Nina Mogstad har vært interessert i hest så lenge hun kan huske. Nå er det 15 år siden hun og mannen kjøpte Stall Valle.

Nina Mogstad har sammen med mannen sin drevet Stall Valle i 15 år. Målet har alltid vært at hestene og stalljentene skal ha det bra, og selv om det kan bli mye arbeid elsker hun jobben sin.

- Jeg har vært interessert i hest så lenge jeg kan huske. Allerede da jeg var 15 og mannen min var 19 begynte vi å spare til egen gård, sier Nina Mogstad.

Hest kan bety mye for de som sliter
Alle hestene på Stall Valle har kommet hit av en grunn. De fleste er hester som eierne ikke har kontroll på. Nina forteller derimot at ingen hester er "problemhester", men bare eiere som ikke helt forstår seg på dem. Nå er det så mye som 43 hester som bor i stallen.

- Vi har fått mange flere enn vi først planla. Vi har aldri solgt en eneste hest, og det kommer vi ikke til å gjøre heller. En gang fikk vi tilbud om å selge et veldig lovende føll til 2 millioner, noe vi takket nei til. Vi selger ikke babyene våre, forteller Nina med et smil.

IMG_6089
HJELPEJENTE:

Janine Pettersen ønsker å lære enda mer, og har ingen planer om å slutte å ri.

Hun forteller videre om hvor mye ridning og hest har å si for flere av de som kommer til gården. Noen sliter med psykiske lidelser, og for flere opplever de å bli bedre av å drive med hest. I tillegg driver Stall Valle med terapiridning, en metode innen fysioterapi hvor hestens bevegelser er grunnlaget for behandlingen. 

- Mange blir veldig mye bedre av å drive med hest. Alle som kommer hit gjør det av ulike grunner og har ulike interesser og bakgrunn, men alle har én ting til felles: De elsker å drive med hest, avslutter hun.

Drømmer om egen hest
Janine Pettersen er 11 år og bor på Støver i Bodø. Hun begynte som hjelpejente for fire år siden, og har ridd i to år. Hjelpejente er det man gjerne er før man blir stalljente. De har noen av de samme oppgavene, men stalljentene får gjøre mer og har mer ansvar. Alt handler om erfaring forteller Janine.

- Jeg håper jeg én dag får egen hest, men det viktigste er at jeg klarer å få nok erfaring før da. Uten nok erfaring får ikke hesten det bra, og det er det aller viktigste. Derfor liker jeg så godt å være hjelpejente her, fordi det er alltid noe nytt å lære, forteller hun.

IMG_6083
Drømmer om egen hest:

Julie Hansen elsker å ri, og selv om hun bare har drevet med dette i ett år drømmer hun om egen hest.

Julie Hansen rir også på gården, og er en av stalljentene på Stall Valle. Hun har ridd i ett år og drømmer selv om å kjøpe sin egen hest. For Julie har det vært en bratt læringskurve fra da hun startet å hjelpe til i stallen, til at hun nå rir på et av stallens høyeste grader. Hun er stalljente to dager i uken og jobber ved siden av videregående, men selv om det tar mye tid er det verdt det.

- Jeg elsker å være her, og er veldig glad for at jeg begynte her for et år siden. Jeg elsker hvordan stallen alltid setter hestene sin helse først. En dag håper jeg at jeg selv kan kjøpe meg hest, sier hun.