Forskere har funnet vaksine mot føflekkreft

Publisert 01.11.2018 av Tor A. Bordewich Didriksen. Endret 22.11.2018.

Amerikanske forskere har utviklet en meget spennende vaksine mot føflekkreft på mus.

RAMMER MANGE:
I 2017 ble 2 222 personer i Norge diagnostisert føflekkreft.

Forskere ved Scripps Research Institute i California og University of Texas Southwestern Medical Center har utviklet en vaksine med 100% suksess i behandling av føflekkreft (malignt melanom) hos mus. Den eksperimentelle kreftvaksinen øker immunforsvarets evne til å kjempe imot kreft og kan fungere sammen med andre kreftbehandlinger for å bekjempe aggressive svulster, skriver Drug Target Review.

En spesielt lovende utvikling som forskerne kunne vise til var at den nye behandlingen kunne hindre at kreften kom tilbake, noe som kan bety færre tilbakefall av sykdommen.

- Akkurat som en vaksine kan trene kroppen til å bekjempe eksterne patogener (sykdomsfremkallere), kan denne vaksinen trene immunforsvaret til å angripe svulsten, sier Dale Boger, en av forskerne,  til Science Alert.

Forskerne testet tre forskjellige behandlinger på grupper med åtte mus der alle gruppene mottok en type immunterapi kjent som «anti-PD-L1» og vaksinen. En gruppe fikk kun kreftvaksinen, den andre fikk vaksinen og Diprovocim, et molekyl som de oppdaget, og den tredje gruppen fikk vaksinen og kjemikalie alun for å fremheve virkningen av vaksinen.

Det var her forskerne gjorde sitt gjennombrudd. Av de totalt 24 musene var det ti som overlevde over en periode på 54 dager. 100% av musene som mottok vaksinen og molekylet Diprovocim overlevde og 25% av de som mottok vaksinen med alun.

- Det var spennende å se at vaksinen fungerte sammen med immunterapi, forteller Boger.

Videre eksperimentering viste at de musene som var blitt behandlet forble friske, selv om forskerne prøvde å gjenopprette svulstene.

- Det lot seg ikke gjøre. Musene var allerede vaksinerte, sier Boger.

Hva dette kan bety for fremtiden er ennå ikke klart. Boger og teamet skal gjøre  flere tester med vaksinen for å finne hvordan den kan kombineres med andre kreftbehandlinger.