Din kropp, ditt valg

Publisert 06.11.2018 av Frida Sundberg. Endret 14.11.2018.

Over halvparten av norske kvinner kjenner noen som har utført kosmetisk inngrep, likevel vet vi lite om hvem og hvor mange som kjøper slike inngrep. Vi vet lite om det fordi det ikke er krav om at inngrep pasienter betaler for selv, blir registrert i offentlige registre, i følge NHI.no

IKKE GREIT:
Å dømme andre for å ta kosmetiske inngrep synes jeg ikke er greit.

Før skrev bloggere hyppig om kosmetiske inngrep, og noen ga ut rabattkoder. Men tidligere i år fikk influencere retningslinjer de må følge hvor det blant annet står: «Ikke markedsføre eller promotere kosmetiske inngrep eller injeksjoner som har til hensikt å gi en varig eller langvarig endring av utseende, for eksempel silikon og fillers.» Retningslinjene kom fra barne- og likestillingsminister Linda Helleland, formålet er å motvirke uheldig kroppspress som barn og unge voksne kan bli utsatt for i sosiale medier.

Uavhengig om bloggere ikke lenger kan reklamere for fillers, vil skjønnhetsidealet være der. Det har alltid vært et press på å se fin ut, og selv om det blir forbudt å reklamere for kosmetiske inngrep, lever vi i et mangfold. Vi får ikke utryddet silikonpupper og lip-fillers, det kommer alltid til å være der – og folk som velger å ta det.

Det er flere bloggere som skriver åpent om inngrep de har gjort, Sophie Elise har for eksempel alltid vært ærlig på inngrep og operasjoner hun har tatt – men også presisert at inngrepene ikke har gjort henne lykkelig. Vi har også tydelige motvekter som Kristin Gjelsvik og Ulrikke Falch, som kjemper for det naturlige utseendet. Det er bra med motvekter. Men det blir dobbeltmoralsk av feminister å være for abort og andre kroppslige justeringer, mens når det gjelder kosmetiske inngrep er de dømmende.

Om Sophie Elise ikke hadde stått frem med de kosmetiske inngrepene hun hadde tatt, hadde utseendepresset blitt større. Da hadde vi ikke vært klar over at utseendet hennes var unaturlig, og idealet hadde blitt uoppnåelig.

Sophie Elises, Ulrikke Falchs og Kristin Gjelsviks stemme er like viktig i den offentlige debatten. For samfunnet vårt vil alltid være preget av mangfold, som gjør at vi kjenner oss igjen i ulike personer. Det er bra, for vi trenger å se ulike sider av saken. Normalisering av kosmetiske inngrep er ikke idealet – men om noen velger å ta det, skal det være greit.

Løsningen blir derfor ikke å slutte å snakke om kosmetiske inngrep, for det vil alltid være der. Det er feil å legge tabu på det, slik at de som gjør det føler skam. For det er din kropp, og ditt valg – men det er viktig å vite at større lepper ikke gjør deg lykkelig. Selvtillit og selvfølelse må bygges opp innenfra.