Ny migrenemedisin kan bli redningen for mange nordmenn- men det koster

Publisert 07.11.2018 av Marte Fredly-Steen.

Migrenemedisinen Aimovig ble i sommer godkjent i Europa. For mange pasienter i Norge kan dette være svaret på en enklere hverdag, men det har sin pris. 

 
24 prosent kvinner og 7 prosent menn er plaget med migrene i Norge

Mange nordmenn som er plaget med migrene synet nok et håp om en tilnærmet migrenefri hverdag da Aimovig ble EMA-godkjent (European Medicines Agency) i sommer. Produsentene Amgen og Novartis kunne etter en studie blant annet konkludere med at 40 prosent av de med kronisk migrene som fikk Aimovig, halverte antall migrenedager. 

I Norge er det 24 prosent kvinner og 7 prosent med som er diagnosert med migrene.

Noe som kan sette en stopper for gleden er at medisinen ikke er noe alle nødvendigvis har råd til. Prisen er satt til 5465 kroner per dose, og noen kan ha behov for to doser i måneden. Årlig vil Aimovig kunne koste nordmenn over 65.000 kroner før den eventuelt blir tilgjengelig på blå resept.

Til sammenlikning koster migrenemedisinen Sumatriptan Bluefish 112 kroner for tolv tabletter på Apotek1. Dette vil maksimalt vil koste 1344 kroner i året hvis du kjøper en eske i måneden. 

Den nye blåreseptordningen, som kom i 2018, gjør at kravene for å få Aimovig på blå resept mest sannsynlig ikke er satt før i 2019, skriver Nevrolog Anne Christine Poole i en artikkel for Hodepine Norge. Derfor må nok flere smøre seg med tålmodighet før de kan starte den nye behandlingen til en rimeligere pris.


3000 deltok i studien

Hittil finnes det ikke ett klart svar på hvorfor noen har migrene. Tidligere har forskere trodd at det blant annet skyldes at pulsårer i og rundt hjernen trekker seg sammen for så å vide seg ut, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI).

Senere forskning har vist at signalstoffet CGRP fører til migrene. Produsentene av Aimovig, Amgen og Novartis, har på sine nettsider presentert en langvarig studie der et antistoff (erenumab) ble sprøytet inn i kroppen på deltakerne i studien. 

 
Har du migrene må du regne med å ha minst en av disse i skapet på badet.

Av de 3000 som deltok fikk 40 prosent av de med kronisk migrene, og 30 prosent av deltakerne med vanlig migrene halvert antall migrenedager. 

Aimovig skiller seg fra andre migrenemedisiner som i dag finnes på det norske markedet. Isteden for å ta en tablett eller en dose i form av nesespray, kommer Aimovig i sprøyteform som må settes av helsepersonell en gang i måneden.


> Les mer om studiet artikkelen omtaler på Amgen sin nettside.

Ikke spis sjokolade

De vanligste måtene å behandle migrene er med smertestillende som paracetamol, reseptbelagt medisin og botox.

Men det er mange faktorer som kan spille inn på hvor ofte noen har migrene. Stress, dårlig søvn og menstruasjon kan være noen av mange triggere. 

Hvilken livsstil du har kan også ha noe å si for hvor ofte du har migrene. Spiser du mye sjokolade, drikker mye rødvin og er inaktiv kan dette gi et økt antall migrenedager ifølge NHI