Studentene i Nord har mer eksamensangst enn resten av landet

Publisert 08.11.2018 av Martine Arnø. Endret 19.11.2018.

I årets SHoT-undersøkelse kommer det fram at studentene ved Nord universitet sliter mer med nervøsitet for kommende eksamener enn andre studenter i landet. Nettopp har tipsene som hjelper deg gjennom eksamenstiden.

Eksamensnerver:
Hele 44 prosent av studentene sliter med eksamensnerver.

Hvert år går studenter ved høyskoler og universiteter i gjennom eksamen etter eksamen, og flere er nervøse og stresset for den store testen. I årets SHoT-undersøkelse om studentenes helse og trivsel, kommer det frem at 44 prosent av studentene sliter svært mye med eksamensangst. Undersøkelsen viser også at tallet holder seg stabilt fra 2014 til 2018.

Tina Johansen (22)
STRESSET STUDENT:

Tina Johansen (22) er student ved Nord Universitet, som er stresset for eksamen

- Mye pensum å sette seg inn i

Tina Johansen er en av studentene som er stresset for eksamen hun skal ha før jul, og kjenner på hvordan stresset tar over lesingen

- Jeg begynner å innse at jeg må ta et skippertak. Jeg har utsatt lesingen for lenge nå, slik at det blir mye info på veldig kort tid, forteller hun.

Johansen er i sitt nest siste semester, og forteller videre at hun er opptatt av å stå på eksamen, så hun slipper å konte samtidig som det er tid for bachelorskriving.

-Da blir det hvertfall mye stress og eksamensangst, smiler Tina Johansen.

Prest og rådgiver med hjelp
Etter at flere studenter har oppsøkt både prest og rådgiver for å takle eksamensstresset, fant de ut at de skulle ha et kurs for hvordan en takler stresset og nervene.

- Mange opplever eksamen som krevende, og at det forventes så mye av seg selv at det til slutt blir vanskelig å takle. Det går fra og yte på topp til å yte mindre, forteller skoleprest Svein Valle.

Rådgiver Ingvild Kirkhus legger til at opptil 80 prosent av studentene ved Nord har en form for angst når det gjelder eksamen, men kun en av ti har ekstrem angst. På kurset lærer de bort hvordan en skal snu den skumle tanken om eksamen til en positiv tanke.

- Tallet på deltakende variere, og i år var det 6-7 personer som deltok, sier Valle.

På kursene fortelle de om hva eksamensangst er, og hvordan det arter seg. Da kan studentene lettere forstå hvorfor de er stresset. Kirkhus og Valle lærer også bort hvordan de skal håndtere stresset, ulike studieteknikker og pusteøvelser som kan hjelpe når det floker seg sammen.

-Noen har jo angst for selve eksamensdagen, mens andre har angst gjennom hele eksamensperioden, slik at det forstyrrer dem når de leser, sier Kirkhus.

Rådgiver og prest
Rådgiver og prest:

Rådgiver Ingvild Kirkhus og skoleprest Svein Valle gir gode råd i en stressende tid.

Hvordan takle eksamensstresset

Presten og rådgiverens tips:

· Det viktigste er å være godt forberedt, sett av tid til lesing.

· Vær konsentrert i det faglige.

· Ikke gå i tankefellen at det er "jeg" som er dårlig om eksamen ikke går bra, men tenk positivt og at du får en sjanse til å vise hva du har lært.

· Gjør ditt beste!

Studenten Tina Johansen sine tips:

· Sett deg ned tidligst mulig, og begynn å lese.

· Skaff deg en oversikt over det du må lese på.

· Sitt en plass med rolige omgivelser.

· Lytt til musikk som kobler deg av andre tanker som ikke har med eksamen å gjøre.