Følte seg ensom, men takket nei om noen ville finne på noe

Publisert 22.11.2018 av Grete Nomeland. Endret 22.11.2018.

Erik tilbyr hjelp til ensomme fordi han vet hvordan det føles. Før var han selv så ensom at han trakk seg unna sosiale sammenhenger.

Erik Bunk
Før låste Erik seg inne og spilte dataspill, nå går det mye bedre.  FOTO: Grete Elisabeth Nomeland

Året er 2010, Erik er 22 år gammel. Han flytter fra hjemstedet Harstad til Bodø. Han flytter vekk fra de trygge rammene, slik som familie og venner. Det viser seg å være tøft.

- Jeg begynte på et studium og droppa ut første året, fordi jeg ikke turte å stikke meg ut og ta tak i å bygge meg et nettverk. Jeg gjorde sånn som mange andre gjør, jeg falt i en ond sirkel. Hvis man først føler seg alene, kan man fort tenke at det tryggeste er å trekke seg unna. Når du da trekker deg unna, klarer du i hvert fall ikke å skape et nettverk, sier Erik.

En del år senere brøt Erik ut av et 14 år langt forhold, og mistet da sin aller største støttespiller. Dette førte til at han igjen følte seg ensom.

- Ensomhet er i all hovedsak lengsel. Enten det er lengsel etter en kjæreste, en god venn eller etter familie. Å erstatte en slik trygghet er ikke noe man gjør over natten.

Erik Bunk

- Hvis man føler seg ensom kan det føles lettere å trekke seg unna, enn å prøve å ta kontakt.
FOTO: Grete Elisabeth Nomeland

Mange studenter føler seg ensomme
I følge levekårsundersøkelsen som ble besvart tidligere i år viser den at om lag tre av ti føler på ensomhet i større og mindre grad.

Psykolog Lars Sigve Eide er enig i Erik sin definisjon på ensomhet.
- Mennesker er flokkdyr, og er medfødt til å skape seg selv gjennom kontakt med andre. Vi er fleksible, noen kan være mye alene, men ikke ensomme. Så lenge man har noen nære som kan representere en trygghet i sinnet.

For de som stort sett har hatt de samme vennene hele ungdomsskolen og videregående, kan det være en utfordring å skape nye relasjoner til de i klassen. Kanskje spesielt hvis man går et studium der det er 200 studenter på forelesningene.

- Hvis du kommer til en studieplass og har litt problemer med å ta initiativ til å skape nye vennskap/bekjentskap, så har man bare mistet venner, uten å klare å fylle tomrommet. Man sitter igjen ensom og alene, forteller Erik.

Studenter støtter studenter
Peer Support ved Nord universitet består av 14 frivillige som gjerne tar en kaffe eller blir med på gåtur hvis noen skulle trenge det. Å lansere Peer Support var en lang prosess. Arbeidet startet i oktober 2017, men tilbudet var ikke lansert før i midten av august 2018.

- Vi er ikke utdannet psykologer noen av oss, men mange av oss har vært igjennom mye og har erfaring på ulike områder. Både gode og dårlige. Vi er mennesker som har mye erfaring av forskjellig natur, deriblant ensomhet,  men vi har alle sloss for å komme oss ut av situasjonen, forteller Erik.

Gode samtalepartnere:

Peer Support kan være et godt alternativ hvis man trenger noen å snakke med. Erik er en av 14 som gjerne stiller opp.

FOTO: Fått av Peer Support

Det er håp for alle

I dag er Erik 30 år. De siste åtte årene har han lært mye, både om seg selv og om sosiale relasjoner. Han har et fast håndtrykk, strukturert hybel og sans for detaljer, går sisteåret eiendomsmegling på Nord universitet i Bodø.  Han har også selv gått til psykolog, og har mye erfaring med å komme seg ut av den onde sirkelen.

- Det er ingen fasit på hvordan man kommer seg gjennom det å være ensom, men andres erfaringer kan være hjelpsomme. Da får man i hvert fall et utgangspunkt. Man må lære at det ikke er så farlig å be om hjelp og å innrømme at man har det tungt. Å ufarliggjøre det å spørre om hjelp, tror jeg er en av de største barrierene som ligger foran oss. Hvordan skal det gå videre i livet hvis man ikke tør å spørre om hjelp i dag?