Pernille (20) jobber frivillig: – Mest glad i å jobbe på natta

Publisert 17.01.2019 av Karoline Ulvnes.

– Det å jobbe med fulle folk ser jeg ikke på som belastende, men gøy. Også får man jo noen komplimenter der man står bak baren – som naturligvis er hyggelig, smiler Pernille Solberg Fredriksen (20). 

Arbeidsmiljø:
– Vi har et veldig godt miljø, og jeg føler meg satt pris på. Samfunnet er et bra sted å være frivillig, og det er mye fokus på at man skal føle seg sett og verdsatt på jobb, sier Fredriksen. 

For et drøyt år siden fikk studenthuset i Bodø nye eiere, og endret navn fra UFO til Samfunnet i Bodø. Siden den gang har de doblet antall besøkende, og er i stadig vekst, i følge daglig leder Pål Lilleengen.

– De frivillige betyr alt for Samfunnet, og er grunnen til at vi kan ha åpent og arrangere ulike aktiviteter, sier Lilleengen.

Fredriksen er en av de 60-70 frivillige på Samfunnet i Bodø. Hun er opprinnelig fra Eidsvoll, og går lektorutdanning i samfunnsfag ved Nord universitet.

– Jeg har jobbet som frivillig helt siden Samfunnet åpnet for ett år siden. Det hele startet med at jeg og ei venninne bestemte oss for å melde oss som frivillige, og jeg alltid har hatt lyst til å prøve å jobbe i bar, forteller Pernille Solberg Fredriksen (20).

Mest å gjøre på natten
Primæroppgaven til de frivillige er å jobbe i bar, som også er stedet Fredriksen trives best. De frivillige har frihet til å velge om de ønsker å jobbe på dag- eller kveldstid, og bestemmer selv hvor mange vakter de jobber i måneden. 

– Hva er det som motiverer deg til å jobbe gratis på nattestid? 
– Jeg er faktisk mest glad i å jobbe på natta, for da er det mest å gjøre og skiftet går mye raskere, sier Fredriksen.

IMG_2632
Skaper minner:

– Jeg kommer til å huske dette som en bra greie fra studietiden resten av livet, forteller hun. 

Avbrekk i hverdagen
Alle de frivillige jobber gratis for Samfunnet, men får billigere drikke i baren og rabatt på ulike studentarrangementer. Samtidig er studenthuset medlemsstyrt, som gjør at medlemmene har stemmerett og mulighet til å være med og bestemme. Med andre ord er det de frivillige som eier studenthuset. 

– Det er deilig å ha noe annet å tenke på enn skole. Å jobbe er noe jeg bruker som et avbrekk i hverdagen – som gjør det lettere å sette seg ned og lese senere på kvelden, og fortsetter: 

– Jeg tror de fleste hadde hatt godt av et sosialt avbrekk i løpet av en dag med lesing, enten ved å arbeide som frivillig eller å sosialisere på studenthuset, sier Fredriksen.

IMG_2576
Trivselen er viktigst:

 – Det å være frivillig var mye artigere enn forventet. Før jeg begynte trodde jeg det var veldig stressende, men det blir ubetydelig sammenlignet med hvor morsomt vi har det på jobb, sier Jakobsen. 
Mange historier
Emelie Johanne Johansen (22) fra Gildeskål hadde egentlig planlagt å ta et årsstudium i internasjonale relasjoner ved Nord universitet, men trivdes så godt med studiene og studenttilværelsen at hun nå er i gang med en bachelorgrad. 

– Jeg likte meg så godt både på studiene og som frivillig på Samfunnet at jeg bestemte meg for å bli boende i Bodø, og jeg er egentlig overrasket over hvor godt jeg trives her, forteller Johansen til studentavisa.

I likhet med Fredriksen jobber Johansen også primært i bar – helst på natten. 
– Det morsomste med jobben er faktisk oppryddingen. I løpet av et skift er det ikke alltid lett å få pratet med de andre som jobber, så på slutten av kvelden har vi mulighet til å dele morsomme historier fra kvelden. Fulle folk kommer jo gjerne med noen gullkorn, smiler hun.

Det sosiale veier tyngst 
Johansen jobber også som helsefagarbeider i helgene ved Nordlandssykehuset, samtidig som hun jobber mellom to til seks skift på Samfunnet i måneden. Hun forteller at det sosiale står sterkt på studenthuset, og er hovedgrunnen til at hun trives på jobb. 

– Som frivillig har jeg blitt kjent med folk jeg aldri hadde blitt kjent med ellers, og vi er en god gjeng med forskjellige mennesker. Stresset blir en bagatell sammenlignet med trivselen og hvor morsomt vi har det på vakt.

Doblet antall besøkende
Per dags dato jobber det mellom 60-70 frivillige på Samfunnet, i følge daglig leder Pål Lilleengen. Han har selv erfaring fra Samfundet i Trondheim, som han mener er en definitiv fordel for hans rolle i Bodø.

– Det har vært en enorm vekst det siste halvåret, og tallene på besøkende er doblet siden i høst. Vi har klart å skape en kollektiv arena hvor alle får utfolde seg, og har hatt mye fokus på at dette er et sted for alle – ikke bare for de som liker å feste, sier Lilleengen.

IMG_2612
Utvide tilbudet:

Daglig leder Pål Lilleengen forteller at de alltid er på jakt etter nye frivillige, slik at de kan tilby flere og større arrangementer. 

Bygge et levedyktig studenthus

Rekrutteringen av nye frivillige foregår primært gjennom venners venner som verver seg, og gjennom sosiale medier. I og med at studenthuset eies av de frivillige kan de også komme med forslag til nye arrangementer. I vinter ble det annonsert at Samfunnet har inngått en avtale som gjør at de har mulighet til å vise Premier League, og Lilleengen forteller at de stadig er på jakt etter nye ideer til alkoholfrie arrangementer. 

Selv om de nå har nok frivillige til å drifte studenthuset, forteller daglig leder at de alltid er på jakt etter nye og engasjerte studenter. 

– Fremover ønsker vi å jobbe videre for å bygge et levedyktig studenthus som forhåpentligvis kan leve videre i flere tiår – samtidig som vi har mye fokus på å beholde engasjementet hos de frivillige som jobber for studenthuset, sier han avslutningsvis.