Råder nordmenn til å spise mindre kjøtt

Publisert 23.01.2019 av Marcus V. Johnsen, Adrian Skaar. Endret 23.01.2019.

En ny rapport fra Gunhild Stordalen sitt forskningsteam viser at det må kuttes ned på forbruket av kjøtt og sukker. I tillegg må man spise dobbelt så mye frukt og grønt som den gjennomsnittlige innbyggeren i Norge. 

SPISE MINDRE:
Ifølge rapporten vil man bare kunne spise en skive med salami eller andre pålegg som er kjøttprodukter. 

Organisasjonen EAT har slått seg sammen med det medisinske tidsskriftet Lancet. I den ferdige rapporten kommer det frem at at det må kuttes drastisk ned på forbruket av kjøtt og sukker for å kunne fø jordas befolkning i 2050. 

Det er antatt at omlag 50 prosent av forbruket av kjøtt og sukker må kuttes, og at produkter som nøtter, grønnsaker og belgfrukter må dobles. 

Ifølge rapporten skal man konsumere 14 gram rødt kjøtt og 500 gram grønnsaker per dag. Dette tilsier et forbruk på rundt 5,11 kg per år av rødt kjøtt og 182,5 kg per år av grønnsaker. 

I en rapport fra helsedirektoratet i 2017 som handlet om utviklingen i norsk kosthold blir det vist at nordmenn hadde et forbruk av rødt kjøtt og grønnsaker på 71,6 kg per år. 

Slik vil et daglig kosthold se ut etter EAT-Lancet sin rapport:
Nøtter: 50 gram
Bønner, kikerter, linser eller andre belgfrukter: 75 gram
Fisk: 28 gram
Egg: 13 gram (tilsvarer drøyt et egg i uka)
Kjøtt: 14 gram rødt kjøtt eller 29 gram kylling
Brød, ris el. l: 232 gram
Grønnsaker med mye stivelse: 50 gram
Melkeprodukter: 250 gram (tilsvarer et stort glass melk)
Grønnsaker: 300 gram
Frukt: 200 gram

Er studenter villige til å kutte ned på forbruket av kjøtt? 
Nettopp var ute og spurte studenter om de var villige til å begrense mengden på kjøttforbruket i henhold til rapporten som ble lagt frem. 

IMG_0917 (1)
VANSKELIG:

Gitte Øgård (20) ser problemer med å kunne bli vegetarianer frivillig.

IMG_0914
SIER SEG VILLIG:

Dino Omerovic forteller til Nettopp at han kunne kuttet ned på kjøtt for å redde kloden. 

IMG_0916
NYE ALTERNATIVER:

Celia Løvik (20) sier at det ville vært vanskelig å kutte ut kjøtt, men at det finnes gode produkter som kan gjøre det enklere.