Bjørn Olsen går av som rektor

Publisert 18.01.2019 av Vegard Bjelland, Marcus V. Johnsen, Karoline Ulvnes. Endret 23.01.2019.

Fredag ble det klart at Bjørn Olsen går av på dagen som rektor ved Nord universitet

GÅR AV:
Bjørn Olsen startet i stillingen 1. januar 2016, og gir seg nå ganske nøyaktig to år etterpå.

Bjørn Olsen (61) gir seg som rektor ved Nord universitet, det kommer frem i en pressemelding. Olsen hadde opprinnelig en kontrakt som varte i to år til, men velger altså å gå av fredag.

– Jeg har kommet fram til at jeg nå trer til side, og overlater roret til en ny leder som kan føre prosessen videre. Jeg vil gjerne få lov til å takke mine kollegaer og eksterne samarbeidspartnere for det gode samarbeidet. Jeg vet at hver og en av dere har et stort hjerte for Nord universitet, forteller han i pressemeldingen.

Styret skriver i pressemeldingen at de er innforstått med Bjørn Olsens beslutning, og ser fram til fortsatt å kunne nyte godt av hans kunnskaper og arbeidskapasitet når han nå går tilbake til jobben som professor ved Handelshøgskolen ved universitetet, som han har hatt permisjon fra for å bekle stillingen som rektor.

Hanne Solheim Hansen er konstituert som rektor fram til styret finner en etterfølger.

Hun skryter av forgjengeren sin når Nettopp ringer henne opp for en kommentar.

– Bjørn Olsen har gjort en veldig god jobb, og lagt grunnlaget for at jeg kan ta over nå. Det er med skrekkblandet fryd jeg tar over, men jeg ser fram til å kunne utvikle universitetet videre. Jeg er sikker på at vi skal få det til og det er mange som gjør en god jobb allerede, sier konstituert rektor Hanne Solheim Hansen til Nettopp.

– Takknemlig for å ha bidratt med å utvikle universitetet

Avtroppende rektor Bjørn Olsen skriver i pressemeldingen at det har vært tre krevende år som rektor for universitetet.

– Det har vært tre krevende år som rektor, men jeg er svært takknemlig for at jeg har fått lov til å bidra i denne viktige perioden med å bygge det nye Nord universitetet sammen med 1.200 ansatte og 12.000 studenter.

Han skriver videre i pressemeldingen at han er opptatt av at universitetet skal lykkes med å være et attraktivt universitetet for studenter og ansatte.

– Vi rekrutterer 75 prosent av våre studenter fra regionen, og 72 prosent blir igjen i regionen etter endt utdanning.

Les også: Burde Nord bli høyskole?

Olsen får skryt fra minister

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), sier hun ikke kommer til å legge seg opp i ansettelsen av ny rektor.

– Det er styret som har ansvaret for å ansette rektor, og det er ikke noe jeg som statsråd har lagt meg opp i. Jeg har blitt informert av styret om at Bjørn Olsen har kommet frem til at han nå trer til side, og overlater roret til en ny leder, sier Nybø til Nettopp.

Iselin Nybø
SKRYT:

Iselin Nybø sier til Nettopp at Bjørn Olsen har gjort en viktig jobb for universitet.

Hun forteller videre at styret og den fungerende rektoren må fortsatte arbeidet som er i gang med å ta tak i de utfordringene som Nord universitet står overfor.

– Bjørn Olsen har gjort en viktig jobb i de tre årene han har vært rektor for Nord universitet.

Ministeren planlegger å reise til Bodø neste fredag for å blant annet møte representanter for de ansatte hvis det lar seg gjøre. Dette er et besøk som var påtenkt før dagens melding om at Olsen trer til side.

Lang erfaring ved Nord universitet

Hanne Solheim Hansen (56) tar nå fatt på sitt 24. år som ansatt i Nord universitet. Hun startet i 1995, da hun ble ansatt som førsteamanuensis ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Siden da har hun hatt stillinger som faglærer, dekan, prorektor, studieleder og nå konstituert rektor ved Nord universitet. Solheim Hansen er født og oppvokst i Danmark, men flyttet til Norge allerede som 23-åring.

Nettopp har vært i kontakt med ansattrepresentant Asbjørn Røiseland, som ikke kunne gi noen kommentar på nåværende tidspunkt.