5 myter om influensa og influensavaksine

Publisert 23.01.2019 av Trygve Grønning. Endret 23.01.2019.

Kan man få influensa av å gå dårlig kledd ute i kulda, eller er du usikker på om alle bør vaksinere seg? Nettopp gir deg svaret.

HØYSESONG:
Det er høysesong for influensa, men hjelper det egentlig å proppe kroppen full av C-vitaminer?

1: Du kan få influensa av influensavaksinen

Man kan ikke få influensa av selve vaksinen, men man kan få lettere, kortvarige symptomer som minner om et influensautbrudd. Symptomene er imidlertid bare et tegn på at vaksinen fungerer og at immunforsvaret oppdaterer seg.

Influensavaksinen gir beskyttelse i 60-70% av tilfellene. Dermed er det mulig å få influensa selv om man har vaksinert seg i god tid, men det betyr ikke at man ble syk av vaksinen. Influensavaksinen beskytter deg ikke mot forkjølelse, så man kan fremdeles bli forkjølt selv om vaksinen har fungert.

2: Vaksinerte du deg i fjor slipper du vaksine i år

Influensaviruset har i all hovedsak tre undervirus; A, B og C. I Norge inneholder vaksinen som regel beskyttelse mot alle de tre ulike virusene. De ulike virusene forandrer seg litt hele tiden. Derfor bør man vaksinere seg hvert år viss man vil holde seg frisk.

Dersom du har hatt en av virustypene vil du på kort sikt være immun mot å få viruset på nytt, men over tid endres viruset seg og immuniteten bortfaller. Men selv om man har hatt influensavirus A, er man ikke immun mot type B og C.

3: Antibiotika og C-vitamin hjelper mot influensa

Influensa er et virus, mens antibiotika er ment for å bekjempe bakterier – dermed har ikke antibiotika noen effekt mot influensa.

C-vitamin har heller ingen betydelig dokumentert effekt mot influensa, og sjokkdoseringer med C-vitamin etter influensautbrudd har ingen hensikt. Kroppen klarer bare å ta opp en viss andel av C-vitamin i gangen, slik at store doser (2-3 gram om dagen) ikke tas opp i kroppen, men skilles bare ut igjen gjennom urinen.

Noen studier viser imidlertid at regelmessig inntak av C-vitamin kan redusere varigheten av et influensautbrudd, men viss du allerede er blitt smittet er det for sent. Mangel på C-vitamin i kroppen kan imidlertid svekke immunforsvaret og dermed gjøre deg mer utsatt for forkjølelse og influensa.

4: Man kan få influensa av å fryse

Dersom man har kledd seg dårlig på vinteren og kroppen er nedkjølt svekkes immunforsvaret, og man kan ha større sannsynlighet for å bli smittet av influensaviruset. Men man må fortsatt eksponeres for viruset, man kan ikke fryse seg syk på influensa.

5: Det er bare barn, eldre og de med dårlig immunforsvar som bør vaksinere seg

Denne myten er vanskeligere å bekrefte eller avkrefte. Helsemyndighetene anbefaler de som er i risikogruppene å vaksinere seg, i tillegg oppfordres helsepersonell – og andre som er i nær kontakt med personer i risikogrupper – til å vaksinere seg.

– Det er ingen negative konsekvenser med at unge, friske mennesker vaksinerer seg, men det er heller ikke nødvendig. Er man frisk og får influensa er det ikke verre en at man kommer seg gjennom det og bygger opp en fin resistens, sier smittevern- og kommuneoverlege i Bodø, Kai Brynjar Hagen.

Dette til tross; for å bedre vår kollektive resistens kan det være en fordel at alle vaksinerer seg. Dersom flere vaksinerer seg går andelen influensasyke ned, og de som befinner seg i en av risikogruppene har dermed mindre sannsynlighet for å bli smittet.

Informasjonen i artikkelen er hentet fra Helsenorge.no, Fhi.nolhl.no og

Vitamin C for preventing and treating the common cold