Unge sjåfører betaler mest i bilforsikring

Publisert 24.01.2019 av Kristin S. Isaksen.

De som oftest er innblandet i alvorlige bilulykker er menn i aldersgruppen 45-64 år. Likevel er det fortsatt de yngste som betaler mest i forsikring.

Flinkere unge:
Trafikkulykker med kritisk omfang skjer oftest menn i alderen 45-64 år for, mens unge blir stadig flinkere i trafikken

I følge tall fra Trygg Trafikk, Statistisk sentralbyrå og forsikringsselskapet IF er det menn i alderen 45-64 år som oftest er utsatt for trafikkulykker med kritisk omfang. Hvorfor er det da de yngste som betaler mest i bilforsikring?

-Tallene som viser til større ulykker på veiene representerer ikke alle mindre uhell, som materielle skader. Vi som forsikringsselskap sitter på langt større datamaterial enn hva for eksempel statens vegvesen har. Våre tall viser til alle slags uhell og ulykker i trafikken. Vi ser derfor at ungdom i trafikken fortsatt er årsak til en god del materielle skader på bil. Statistisk sett er det mer sannsynlig at de med lite erfaring i trafikken vil komme ut for uhell, derfor er det fortsatt dyrest med forsikring når du er i denne aldersgruppen, sier kommunikasjonsrådgiver i IF Sigmund Clementz.

Når du forsikrer bilen må du blant annet oppgi hvor i landet du bor, dette er fordi yngre sjåfører i store byer ofte er innblandet i små ulykker som for eksempel i køkjøring.

Rekordlavt
Aldri før har det vært så få trafikkulykker med kritisk omfang som i 2017. Tallene for dødsulykker på norske veier viser en solid nedgang.

-Vi er veldig fornøyde med dette. Færre og færre dør i trafikken, forteller kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen. Vi ser blant annet at ungdom er innblandet i færre trafikkulykker hvert år.

Dette tror han kan ha noe å gjøre med øvelseskjøring og tiden unge investerer  i dette.

Stor prisforskjell
I en uformell undersøkelse Nettopp har gjort blant unge bilinteresserte, forteller de fleste ungdommene at de betaler rundt 1200,- i måneden for bilforsikring.

Her er det viktig å ta høyde for forskjeller som bosted, alder, bil og type forsikring, og at dette vil gi forskjellig pris. 

Voksne bilførere betaler halvparten av det unge betaler i forsikring, i følge en uformell undersøkelse Nettopp har gjort. Forsikringssummen ligger på omlag 600,- i måneden.