Veien fra 140 til 70 kilo

Publisert 29.01.2019 av Øistein N. Falch.

Andreas Vestvann Johnsen (24) har hatt en hard kamp mot kiloene. Nå ser den endelig ut til å være ved veis ende. 

HALVERT:
Vekttapet har gjort at Andreas Vestvann Johnsen (24) har gått fra 140 til 70 kilo på seks år. 

Fra barndommen av er det vanskelig for Andreas Vestvann Johnsen å få innpass i en gruppe. 
– Jeg var fra ung alder litt større enn de andre. En litt rar unge, kanskje. Energisk, kreativ på et vis. Etterhvert som årene gikk skjønte jeg at jeg ikke var som alle andre, sier Andreas. 

"Du er for stor." 
Kombinasjonen av en fargerik personlighet og et uvanlig utseende resulterer i at han blir mobbet på barneskolen. Med mobbingen kommer depresjoner og mørke tanker. I tiendeklasse blir han lei av utfrysingen, og spør noen klassekamerater hvorfor han ikke blir inkludert i gjengen på fritiden.

"Andreas, vi vil ikke være venn med deg fordi du er for stor. Du er stor, tung og treg, og ikke en del av denne gjengen." 

– Det var beskjeden. Det gjorde veldig inntrykk. Det var ikke hva jeg gjorde eller hvem jeg var, men hvordan jeg så ut som avgjorde om jeg hadde venner eller ikke. 

Fra barneskolen og helt til videregående går Andreas gradvis opp i vekt. På det tyngste er han 140 kilo, men Andreas selv merker ikke økningen. 

 Jeg hadde ikke såpass selvinnsikt for å se hvor dårlig stelt det var. Når man var deprimert og veide 60-70 kilo mer enn man burde, ble det sånn at man benektet realiteten.

Det er ikke før en samtale med moren at han finner ut at det kanskje er på tide å ta å gjøre endringer. 

– Det som ble en realitetsorientering for meg var at moren min sa "Du Andreas.. Du begynner å bli litt vel dryg." Da skjønte jeg at det var på tide å gjøre noen grep.

Utmattet etter femti meters jogging
Det starter i det små med å gå turer. Han får også tilgang på gymmen på Fauske videregående, som han kan benytte seg av på fritiden. Det er likevel en hard og smertefull start på det som skal bli en slankeprosess over flere år. Selv lett jogging blir et slit.  
– Det gikk jo sakte. Jeg var jo i utrolig dårlig form. Jeg husker fremdeles første gangen jeg jogget femti meter i nedoverbakke. Jeg var helt peist etterpå og la meg ned og trodde jeg skulle dø. For meg var det en milepæl. Jeg klarte faktisk å jogge sammenhengende i femti meter.

I 2015 begynner Andreas å se på kostholdet som en måte å gå ned i vekt på, og det er da nedgangen begynner. Det går på ingen måte fort, men stegvis nedover. I januar 2018 nåes målet på 70 kilo – en halvering av kroppsvekten. 

– Først etter tre år, når jeg begynte å se nærmere på kostholdet kom resultatene. Å gå ned til 70 kilo var ikke et mål engang, men en uoppnåelig drøm. Jeg tenkte jeg aldri ville komme til å klare det, men til slutt så greide jeg å komme meg dit.

Punktum
9. Januar i år får Andreas innvilget en operasjon på privatklinikk i Tromsø. Etter vekttapet er det fortsatt vært mye overflødig hud ved mageregionen som ikke har forsvunnet under slankingen. Operasjonen markerer på mange måter enden ved den seksårige reisen han har vært gjennom. 

– For meg var det en ny milepæl. Operasjonen ble et form for bevis på hva jeg hadde gjort, og det jeg har vært i gjennom. Når man har veid så mye som jeg veide, vil det være et resultat av at man setter igjen med mer hud enn man trenger. Selve operasjonen ble da et slags punktum.  

Det siste året har vært en eneste stor opptur for Andreas. Han har lansert et soloprosjekt under artistnavnet Westvann, kommet på syvendeplass på fylkeslista i Nordland Arbeiderparti, og kanskje mest imponerende – nådd vektmålet. 

– Hadde noen sagt til meg at jeg skulle gjøre alt det der tre år tilbake, hadde jeg ledd dem i ansiktet.  Jeg ville ikke trodd dem, på ingen måte. I dag er livet helt forandret i forhold til hva det var. Jeg håper det kan være en inspirasjon for andre. Det er mulig å omgjøre livet sitt. Nå ser jeg at jeg har klart å omvende alle de negative områdene til noe positivt. 

– Min historie kan ikke overføres til andre

Andreas hevder ikke han sitter på noen suksessoppskrift på hvordan å går ned i vekt. Han mener det ikke finnes noe entydig svar. 

– Du er nødt til å finne en egen måte å gjøre det på. Min historie kan ikke overføres til noen andre. Alle har forskjellige utgangspunkt. Hvis man ønsker å gå ned i vekt,  må man finne egen måte å gjøre det på som er tilpasset ens egne forutsetninger, avslutter Andreas.