Emma har Norges mest populære navn - det har også kjæresten hennes

Publisert 24.01.2019 av Vegard Bjelland. Endret 24.01.2019.

Denne uka ble det klart hvilke navn som var de mest brukte i Norge i 2018.

POPULÆRT:
Emma Ambrose har et av verdens mest brukte jentenavn.

Emma Ambrose fra Saskatchewan i Canada, innehar det mest populære jentenavnet i Norge. Navnet, Emma, er dette årtusenets mest brukte jentenavn, og har blitt kåret til årets navn ni ganger i Norge.

Guttenavnet som ble mest brukt i 2018 var Lucas, noe kjæresten til Emma Ambrose tilfeldigvis heter.

– Det gjør vel oss til et "power couple" i Norge, sier Emma til Nettopp.

Hun flyttet til Bodø i sommer, for å ta en bachelor i biologi, og har ikke angret på at hun flyttet over halve jordkloden for å studere.

– Saskatchewan er en kald plass, det er flatt og ellers veldig lite å skryte av. Dersom man sammenligner hjemstedet mitt med Bodø,  er det ikke tvil om at jeg liker Bodø bedre.

Hun trekker frem sjøen som det fineste ved Bodø. Det å bo ved sjøen, å kunne se den daglig, er noe hun setter stor pris på.

I Nordland er Emil og Nora de mest populære navnene, mens i hovedstaden, Oslo, er det Mohammad og Alma som er øverst på lista.

binary-375471-115737
NEDGANG PÅ 1940-TALLET:

Under krigen og etterkrigstiden var Emma lite brukt, men siden 1970-tallet har navnets popularitet tatt seg opp.

Populært navn i den vestlige verden

Årlig offentliggjør Statistisk sentralbyrå (SSB), lista over de mest populære navnene i Norge.

– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det tok helt av i 2003. Før det hadde Emma vært umåtelig populært i hele den vestlige verden og dominert i Sverige på 1990-tallet, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB, i rapporten som ble lagt frem.

Lucas/Lukas er på topp for femte gang og er det mest brukte guttenavnet de siste ti år.

– Lucas/Lukas er en del av bølgen med guttenavn fra Bibelen. Navnet betyr mann fra Lucania. Han er nevnt i Skriften og skal ha skrevet Lukas-evangeliet. Navnet var sjeldent før det kom fra Sverige og ble toppnavn første gang i 2009, forteller Ouren til SSB.

Skam-navnene synker på lista

Etter at navnene fra NRK-serien "Skam" tok navnetoppen med storm i 2016, har navnene sakte men sikkert falt nedover på lista. Nora ligger fortsatt på en solid andreplass, mens navn som William, Eva og Even har falt ut av topplisten, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. 

– De tydeligste navnetrendene for fornavn er at navn alltid kommer tilbake. De navnene som er populære i dag, er typisk de navnene som var populære for 100–120 år siden, sa Jon Olav Folsland i SSB til NRK, tidligere denne uka.

binary-375464-115754
TI MEST BRUKTE:

Topplisten av navn forandrer seg hvert år, og neste år er det stor sjanse for at andre navn tar over tronen som mest populær.