Glimt får penger etter Normann sin overgang til Russland

Publisert 29.01.2019 av Vegard Bjelland.

Mathias Normann sin overgang betyr nye midler inn i klubbkassa til Bodø/Glimt.

NY UTFORDRING:
Mathias Normann valgte å forlate Brighton etter å ha slitt med å etablere seg for førstelaget.

Mathias Normann signerte i går for den russiske klubben FC Rostov. Han blir den syvende spilleren i klubben som kommer fra Norden. I klubben befinner det seg to svensker, en finne og fire islendinger. 

Overgangen til Russland gjør at Glimt får sårt tiltrengte midler. Etter at de helgule sikret seg en videresalgsklausul da Normann signerte for Brighton. 

Videresalgsklausuler vanlige i fotballen. Dette kan sikre klubben som har utviklet spilleren, midler i fremtiden dersom spilleren skulle bli solgt for mye penger. 

Vanligvis er klausulen på 10-20 prosent av neste salg. Men det er tilfeller hvor den gamle klubben har fått så mye som 50 prosent av salgssummen, senest da Emiliano Sala ble solgt fra Nantes til Cardiff. Da fikk Bordaux som var hans tidligere klubb halvparten av overgangssummen. 

– Vet ikke prisen enda

Daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen, bekreftet overfor Avisa Nordland i går at Glimt får penger etter overgangen til Normann.

– Vi er sikret fem prosent solidaritetsmidler, så noe vil vi få, sa Thomassen til Avisa Nordland.

Han sier overfor Avisa at han ikke har hørt noe om overgangssummen enda. 
Nettsiden Transfermarkt, opplyser at FC Rostov har betalt rundt 19 millioner for Normann, dette er fire millioner mer enn hva Brighton kjøpte han for. Dermed skal Glimt ha prosenter av disse fire millionene.

Da Glimt solgte Papa "Badou" Alioine Ndiaye, til Osmanlispor i 2015, var det uten noen form for videresalgsklausul. Glimt glemte å få med seg punktet om at de skulle ha prosenter ved et videresalg til en tredje klubb. Glimt skal ha fått rundt fire millioner for Badou. 

Etter to sesonger i Osmanlispor, ble Badou solgt til en annen tyrkisk klubb, Galatasaray, for rundt 75 millioner kroner. Da senegaleseren ble solgt fra Glimt, tok det ikke lang tid før ledelsen merket at de hadde glemt å legge ved et punkt om videresalgsklausul i overgangen. 

Da Badou ble solgt til den engelske klubben Stoke for 140 millioner året etterpå, kunne Glimt fått enda flere millioner inn på konto dersom de hadde hatt videresalgsklausulen i avtalen med Osmanlispor. Totalt kan Glimt ha tapt rundt 10-20 millioner kroner på denne tabben.

Glimt har tjent bra på salg de siste årene

Selv om Glimt gikk i underskudd etter 2018-sesongen, viser historikken at de har tjent bra med penger på spillersalg de siste årene.

Hittil i år har de solgt Martin Bjørnbak og Kristian Fardal Opseth, summen fra disse overgangene skal ligge på rundt ti millioner kroner. I tillegg fikk de opp mot en million da Zoran Popovic ble solgt til Serbia. Sesongen før solgte de Mathias Normann til Brighton for rundt 14 millioner kroner. 

I 2016 ble Milan Jevtovic solgt til Tyrkiske Antalyaspor og Fitim Azemi til Israelske Maccabi Haifa. Samlet skal disse overgangene ha generert over 13 millioner kroner i klubbkassen. 

Martin Bjørnbak
NYE UTFORDRINGER:

Martin Bjørnbak valgte tidligere i år og reise til Molde for å utfordre Rosenborg om gullet.