Klarer du å gjette hvor lenge en tyggis blir liggende i veikanten?

Publisert 30.08.2019 av Marte Fredly-Steen. Endret 30.08.2019.

Regnskogen brenner, korallrev visner, havene koker, de unge gjør opprør.

Men hva hjelper det når verden flyter over av søppel? Er vi ikke villige til å ofre våre vaner for jordkloden?

Dette er ikke et uvanlig syn langs veien

Jordas overforbruksdag kom 29.juli i år. Det betyr at vi mennesker brukte opp jordas naturressurser denne dagen. Slik som vi lever nå bruker vi 1,75 jordkloder.

Det er mye enkeltmennesker kan ofre av sin hverdag for å gjøre det litt enklere for jorda. For eksempel kan man bli flinkere til å ikke kaste søppel i naturen, eller plukke søppel man ser ligger langs veien.

Nettopp-journalistene Tea Skarpjordet og Grete Elisabeth Nomeland tok seg en tur til Nord universitet for å høre om studentene visste hvor lang tid forskjellig søppel kan bli liggende.

Lektorstudent Markus Sjaavag skøyt skivebom da han skulle gjette hvor lang tid en glassflaske bruker på å brytes ned i naturen.

- Jeg er litt usikker, men vil tro det kan ta rundt 10-20 år.

Trond Edvard Paulsen var derimot mer inne på det.

- Den kan vel aldri bli helt borte?

Se vår video og sjekk om du vet hvor lang nedbrytningstid fem vanlige husholdningsvarer har.