- Jeg misliker virkelig at politikere kan love ting i hytt og pine - og sanke inn stemmer på det

Publisert 30.08.2019 av Redaksjon 4.

Nå er det lokalvalg igjen, og partiene skal kjempe for temaer som eldreomsorg, innvandring, bompenger og barn og unge.

- Det er ikke sjeldent at politikere lover ting de ikke holder. Burde vi egentlig være vant til det?

Et sentralt tema ved årets lokalvalg er Bodøgarantien - garantien om at barn i Bodø skal bli tilbudt barnehageplass fra de fyller ett år.
Dagens barnehagelov sier at barn som er født til og med november, har rett på plass innen utgangen av den måneden de fyller ett år. Bodøgarantien vil derfor gå lenger ved å tilby plass til alle barn etter fylte ett år, uavhengig av når på året de er født.

- Moderne familiepolitikk

Etter kommunevalget for fire år siden lovet Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne å innfri Bodøgarantien. Blant annet var Bodø Arbeiderparti og ordfører Ida Pinnerød i spissen. Hun var tydelig på at dette var noe som skulle bli en realitet.
- Det kommer til å bli dyrt. Vi har ikke summen klar, men det blir et stort løft for Bodø. Men vi synes det er nødvendig å gjøre en mer moderne familiepolitikk. Vi har klart å finansiere slike ting før.

Følgende sitat er sagt av Ida Pinnerød til Avisa Nordland i 2014, like før hun ble utvalgt som ordfører i Bodø.

440 barnehageplasser

La oss spole frem til 2017. Det har gått to år siden venstrepartiene gikk inn i makten i Bodø. Da slås det fast at antall barn i Bodøs barnehager fortsatt er omtrent det samme som da de borgerlige hadde flertall.
Også spoler vi frem to nye år - året 2019. Det har gått fire år siden partiene gikk inn i makten i Bodø, og deres periode er bare noen uker unna å være over. Løftene er fortsatt ikke innfridd. Ikke på langt nær.
Ferske tall fra kommunen viser at det fortsatt er 440 barnehageplasser for lite, om man skal ha tilbudet om plass til alle barn fra ett år og oppover.

For dyrt

"Det kommer til å bli dyrt. Vi har ikke summen klar, men det blir et stort løft for Bodø", sa som sagt Ida Pinnerød for fire år siden.
Og dyrt - det ble det.  Summen er klar:
Rådmannens utregning viser at Bodøgarantien vil koste Bodø kommune rundt 25 millioner kroner pr. år fra 2022.

Vi kan trygt si at det heller ikke har blitt et stort løft for Bodøs yngste barn.
Bare i 2018 sto hele 440 barn uten barnehageplass i Bodø. Men, det er jo ikke første gang politikere bryter, eller ikke klarer å innfri løftene sine. Burde vi kanskje være vant til det allerede?
Hva med de småbarnsforeldrene som stemte på nevnte partier, bare på grunn av Bodøgarantien? Det er ingen skjult hemmelighet at flere småbarnsforeldre velger å flytte dit man er garantert barnehageplass.

For å sette prikken over i'en er jeg heller ikke for Bodøgarantien. Jeg kan ikke se for meg at behovet er stort nok i forhold til prislappen på det. Ja, 440 barn sto kanskje uten tilbudet i fjor, men hvor mange sto på venteliste? Jeg tror det er reelle behovet er vesentlig mye mindre enn tallene viser.

Jeg misliker virkelig at politikere kan love ting i hytt og pine - og sanke inn stemmer på det.