10 enkle grep for å kutte egne utslipp

Publisert 30.08.2019 av Elizabeth Sire.

Av og til kan klimadebatten føles litt overveldende, og det er ikke alltid like lett å gripe fatt i hva man kan gjøre selv for å bedre miljøet. Derfor har vi samlet 10 enkle tips du kan begynne med i dag!

Resirkulere:
Det har mye å si om du resirkulerer eller ikke.

Vi har undersøkt med to eksperter som begge trekker frem 10 enkle ting du kan gjøre for å begrense egne utslipp. 

1. Ikke kast så mye mat, og planlegg måltider bedre

2. Ta kortere dusjer/skru av vannet når man bruker sjampo osv.

3. Mange klesplagg kan brukes mer enn én gang før de må vaskes

4. Ta ut ladere når de ikke brukes

5. Slå av lys i rom som ikke brukes

6. Kildesortere

7. Plukk opp søppel når du er ute og går, ikke kast snus og røyk i naturen

8. Bruk gjenbrukskopp (til kaffe, te, osv)

9. Ha med handlenett på butikken

10. Ta kollektivtransport

All plast blir det laget nye produkter av

Arnt E. Pedersen er kommunikasjonsansvarlig hos Iris Salten. Her henter og behandler de husholdnings- og bedriftsavfall, og prøver selv å bevisstgjøre innbyggere i Salten om grep de kan ta.

- Det å sortere avfall hjemme er miljøbesparende, og sparende for pengboka. Det koster mindre å resirkulere avfallet, enn å brenne restavfall, sier Arnt E. Pedersen.

De merker godt når folk sine vaner endrer seg. Før fikk de inn mye papir, men fordi flere og flere leser nyheter på nett får de inn mindre papir.

- Vi litt mindre papp og papir med det vi fikk før. Mange flere som ikke leser aviser lenger, men leser de på nett. Papir blir til nytt papir. Det samme er det for papp, glass og aluminium, fortsetter han.

IMG_1146
Iris Salten:

De har lenge vært opptatt av å få folk til å velge mer miljøvennlig. 

- Det er så mye mindre ressurskrevende å lage nye produkter av gamle rådvarer som avfall er. Vi sparer miljøet å gjenvinne plasten. Når folk sorterer hjemme kan de også være med å spare miljøet.

Etterhvert begynner busstilbudet å bli bedre i Bodø. I dag trenger jeg ikke ta bil, men kan ta buss. Det er kjempeviktig. I løpet av et år eller to sitter vi nok igjen med bare én bil.

Vi har også engasjert oss i strandryddeaksjon siden 2011. Siden da nærmer vi oss 400 tonn med strandavfall. Den dugnadsinnsatsen som gjøres i hele Salten er et viktig bidrag, sier han.

Ikke kast mat

Grete Hovelsrud er professor i miljøsosiologi på Nord Universitet og klimaforsker ved Nordlandsforskning. Hun har flere råd på hva folk flest kan gjøre med egne utslipp.

- Først ville jeg ikke kastet mat, for det er ikke særlig bra. Det andre jeg ville gjort er å redusere eget forbruk. Kjøpe mindre klær, og begrens forbruket på alle områder, sier Grete Hovelsrud.

Hvem som styrer lokalt og nasjonalt har også innvirkning på hvordan folk kan ta gode og miljøvennlige valg. Hun oppfordrer til å velge de rette politikerne, samtidig som du velger buss til jobb.

- Velg de riktige politikerne, velg kollektivtransport, og vær mer bevisst på klimadebatten. Som enkeltmennesker er det de tingene som er nærmest oss som er viktig.

IMG_1162
Vær bevisst:

Ta miljøvennlige valg på de områdene du klarer. Kast mindre mat, kjøp mindre klær. 

- Handling fører til holdning. Når du gjør en handling kan du endre holdningen etterhvert.

Hjelper det at vi gjør alt dette?

- Det hjelper at vi gjør det, men når man tenker globalt har man mange land med enorme utslipp. Samtidig er det viktig at vi som enkeltpersoner må fortsatt være bevisste og vite at vi kan gjøre en forskjell, avslutter hun.

Interessert i å lære mer? Sjekk videoen under!