Misnøye med busstilbudet i Bodø: - Beklagelig for de som må stå og vente

Publisert 14.01.2020 av Silje Olsen, May Helen Simonsen. Endret 21.01.2020.

Fylkeskommunen jobber iherdig med å løse problemene som følge av at et nytt busselskap har ansvaret for kollektivtilbudet i Bodø.

BLANK RUTEOPPLYSNING:
På flere av bussene i Bodø mangler det informasjon om hvor bussene skal. Her har de brukt nødløsning ved å feste et ark i frontruta.

Etter at busselskapet Boreal vant anbudet til Nordlands fylkestrafikk har fylkeskommunen mottatt flere klager om at bussene er forsinket og at det på bussene ikke står hvor de skal. Også i sosiale medier hagler kritikken. I Facebook-gruppen God/ Dårlig service i Bodø med nesten 8 500 medlemmer er det flere som ytrer sin misnøye. William Slettvold Østensen skriver dette:

Et annet medlem i gruppen forteller at hun ikke lenger stoler på tidspunktene som oppgis, og oppfordrer folk til å beregne rikelig med tid om de skal bruke kollektivtilbudet. Flere forteller også om barn som kommer for sent på skolen fordi bussene ikke er på stoppene til tiden.

Samferdselssjef i fylkeskommunen, Odd Steinar Åfar Viseth forteller at de jobber med å løse problemene som har oppstått.

- Det har vært noen utfordringer i oppstarten etter endringene, men det er noe man må regne med, det er beklagelig for de som må stå å vente. Jeg tror mange av problemene vil bli løst nå, Boreal jobber godt med å rette feil og det vil bli bedre. Vi jobber også med å løse sanntids-informasjonen som ikke er oppe å går for øyeblikket, sier han.

Håndterer klager
Viseth opplyser om at fylkeskommunen jobber med å løse problemene steg for steg.

- Vi har fått en del klager, og vi håndterer de fortløpende, det er blant annet tatt opp at det ikke står på bussene hvor de skal, og at sanntid-funksjonen ikke fungerer, vi vet at sanntid er viktig for folk, og forsinkelser oppleves dobbelt så ille når man ikke får vite om det, forteller han.

Midlertidige busser
Han forteller at alt det tekniske med sanntidsinformasjon fra de gamle bussene skal inn i de midlertidige bussene, og at vi kan glede oss til en stor oppgradering sommeren 2021.

- Disse bussene er midlertidige, og sommeren 2021 kommer det el-busser til Bodø. Det tror jeg kommer til å bli bra, og kundene forventer at det blir bra, påpeker han.

Trygg Trafikk er ikke glad
Flere har observert fulle busser som ikke stopper ved busstoppene fordi folk står tettpakket på bussene, og flere bybusser har ikke setebelte. Regionleder for Nordland i Trygg Trafikk, Kari Vassbotn, forteller at selskapet forholder seg til loven.

- Vi i Trygg Trafikk er ikke spesielt glade for at dette er tilfellet, men så lenge selskapet forholder seg til loven er dette okei, selv om vi helst ser at folk sitter med belte på. Vi er opptatte av beltebruk i buss, men ser også den praktiske ulempen med dette når det gjelder bybusser. Statistisk sett ser vi også at det er tryggere å ta buss enn å kjøre bil.

Kari Vassbotn
IKKE GLAD:

Regionleder for Nordland Trygg Trafikk, Kari Vassbotn er ikke glad for tilfellet med de nye bussene, men sier at så lenge selskapet forholder seg til loven så går det greit.

Trygg Trafikk har lenge jobbet med at regionene skal kjøpe inn busser hvor alle har setebelte. I kontrakten for de nye bussene som kommer om 18 måneder er dette inkludert.

- I alle nye kontrakter skal alle busser i Nordland ha belte, både distriktsbuss og bybuss. Lange ruter over 70 km/t skal ha belte, mens bybuss inntil 70 km/t har lov til å kjøre uten belte. Men reiser du med buss skal du ha muligheten til å sikre deg forsvarlig.