Det midlertidige busstilbudet i Bodø er for dårlig

Publisert 20.01.2020 av Thale Kristensen.

Boreal har tatt over Nordlandsbuss for en periode mellom 1. januar 2020 til og med juli 2021. Dette har resultert i kaos når det gjelder kollektivtilbudet i Bodø.

Midlertidige busser:
En av bussene som har informasjon om hvor de skal.

KOMMENTAR: Thale Kristensen

Bussmagasinet skriver at det er pris som oftest avgjør bussanbudene i Norge. Slik gikk det også for Salten, da det forrige måned ble avgjort at Nordlandsbuss la inn laveste pris. Fra sommeren 2021 tar Nordlandsbuss over for de neste ti årene.

Jeg er nok ikke den eneste som har blitt frustrert over det midlertidige busstilbudet som er innført i Bodø. Ordningen ser ut til å ha påvirket langt flere enn forventet. Fylkeskommunen har allerede mottatt flere klager om at bussene er forsinket, og at det ikke står hvor de skal. Selv om det skal komme nye og mer moderne elbusser etter hvert, har problemene vært mange og det kan jo ikke fortsette slik.

I løpet av en uke har jeg flere ganger blitt for sen til skolen. Det opplyses ikke om eventuelle forsinkelser, og bussene kan komme når som helst. Naturligvis skaper dette et kaos og sinte nordmenn på veien. For å rekke en buss må jeg være på plass minst en halvtime før, kun for å være på den sikre siden. I lengden vil dette bli tungvint. Her om dagen kjørte en buss rett forbi meg, og hadde ikke mulighet til å ta inn flere personer i en allerede stappfull buss. Denne dagen var det åpenbart store forsinkelser, fra da jeg sto ved busstoppet til bussen ankom, måtte jeg vente i hele 30 minutter. Dette resulterte i en dårlig start på dagen og en god dose med irritasjon.

Fylkeskommunen har mye de må jobbe med for at dette skal gå rundt. For ikke å snakke om de stusselige bussene som har blitt erstattet med de forrige. Dette er tidligere busser som er blitt brukt i blant annet byer som Trondheim og Tromsø. Kvaliteten er ikke den beste, og sikkerheten i bussene bør dobbeltsjekkes. Bussene er gamle, nedslitte og av forskjellige varianter, hvor det kjøres både turistbusser og andre vanlige busser. Noen av bussene er som å sitte på en skrøpelig buss fra Russland, med dårlig isolasjon og smakløst interiør fra flere år tilbake. Ikke nok med det, mange busser har verken skjermer som fungerer som de skal, eller høyttalere som informerer om hvor vi befinner oss.

Jeg tenker at ordningen er forhastet. Det virker ikke som passasjerene ble tatt i betraktning da dette skulle avgjøres, men selve prislappen for valg av operatør. Det er jo tross alt vi som tar buss som må stå ut med de dårlige bussene. I disse dager er det ikke et spesielt godt vinterføre, og som passasjer selv føler jeg meg ikke alltid trygg. Ordningen må forbedres, og jeg kan ikke si at jeg er imponert, mer det stikk motsatte.