Sofia Zisi (21) isolerte seg første halvåret i Bodø:  - Det tok tid før jeg skjønte hvorfor

Publisert 17.01.2020 av Marte Skoglund, Grete Nomeland. Endret 20.01.2020.

Sammen med andre studenter ble Sofia Zisi med å utvikle studentorganisasjonen Peer Support for å forebygge ensomhet. Da forsto hun hva som var årsaken til hennes problem. 

ISOLERTE SEG:
Utvekslingsstudent Sofia Sizi (21) fra Hellas hadde en problematisk start på studietiden i Bodø. 

Sofia visste at mørket var dominerende i Bodø, men hun var ikke klar over at det kunne påvirke den psykiske helsen.

- Jeg trodde det handlet om at jeg var ny student i et helt nytt land, men gjennom Peer Support ble jeg kjent med mange studenter som hadde det samme problemet. Uten at jeg hadde tenkt over det viste det seg at det var mørket som var årsaken, ler Sofia.

Det var da Sofia kom hjem til Hellas i julen at hun fikk bekreftet det studentene hadde snakket om. Hun merket at sollyset hjalp på humøret og døgnrytmen.

- Jeg var ikke klar over at mørket kan påvirke så mye. Når jeg endelig skjønte det, tok det ikke lang tid før jeg var kvitt problemet.

Hør mer om studenter som føler seg nedstemt av mørketiden.

LEDER:

Sofia tok over som leder i Peer Support i april 2019.

Ond sirkel 
I 2017 kom Sofia Zisi til Bodø fra Hellas for å studere. I midten av det første semesteret begynte hun å slite med søvnproblemer, usunne matvaner og ensomhet.

- Jeg endte opp i en ond sirkel. Når jeg slet med å sove ble jeg alt for sliten til å være sosial og være med på ting, forteller Sofia. 

For å løse problemet gikk hun sammen med flere andre studenter og dannet en studentorganisasjon for å forebygge ensomhet og isolasjon. 

- Etter hvert forsto vi at det var et problem mange slet med. Ideen bak organisasjonen, Peer Support, er at man kan snakke med studenter som har slitt med det samme, forteller Sofia. 

Peer Support er et lavterskeltilbud der alle studenter kan ta kontakt til enhver tid dersom de føler seg ensomme eller trenger noen å snakke med. I dag er Sofia leder i organisasjonen. 

Helt normalt 
I følge Helse Bergen tyder flere undersøkelser på at 400 000 mennesker i Norge lider av vinterdepresjon. Undersøkelsene viser at det er helt normalt å bli påvirket av mørketiden. Symptomene er mangel på energi, økt søvnbehov og økt matlyst med en spesiell trang etter "søtsaker", i tillegg til nedsatt sosial aktivitet og depressive tanker.

- I starten trodde jeg det bare var jeg som slet i mørketiden. Det viste seg fort at veldig mange studenter hadde nøyaktig de samme problemene som meg, forteller Zisi. 

Når studentene i Peer Support forsto at mørketiden var et problem for mange, ble de mer bevisst på å gi tips som kan forebygge vinterdepresjon. 

WORKSHOP:
WORKSHOP:
I oktober arrangerte Peer Support en workshop mot mørketiden sammen med Studentorganisasjonen i Bodø.

Tiltak 
I dag jobber Peer Support aktivt med å forebygge vinterdepresjon, blant annet med en Workshop. 

- I oktober hadde vi en workshop, der studenter kunne komme for å få tips til å takle mørketiden. Vi var 60 studenter på kurset, og det var både norske og utenlandske studenter som deltok. 

Tiltak mot mørketiden

 

- Lysbehandling 

- Trening

- Sunt kosthold

- Frisk luft 

I workshopen anbefalte Peer Support medlemmene å komme seg ut selv om det er mørkt. 

TRIVES:
TRIVES:
Zisi bruker mange timer på biblioteket i mørketiden.

- Vi arrangerer turer hver torsdag gjennom hele året. Jeg merket selv veldig godt at det hjalp å komme seg ut, selv om jeg følte meg trøtt og nedstemt av mørket, forteller Sofia. 

Hun legger til at å trene og spise sunt også er en viktig faktor for å unngå vinterdepresjon. Sofia bruker også mye tid på biblioteket sammen med medstudenter for å holde humøret oppe. 

- Det hjelper å dra på biblioteket. Da kan jeg være sosial med venner i tillegg til å lese til studiet. Da føler jeg meg mindre alene.