Googler symptomer for å slippe utgift til legetime: – Så klart har jeg gjort det.

Publisert 16.01.2020 av Pernille Tømmerås, Thale Kristensen. Endret 16.01.2020.

Du har sikkert kjent en kul i armhulen eller sett en rar flekk på kroppen, dropp uroen og Google-søket: – Oppsøk heller legevakten, sier daglig leder for legevakten i Bodø, Jørgen Bjørnstad.

Populære søkeord:
Kreft, angst og graviditet er kun noen av ordene som kommer opp ved søk av symptomer på Google

Daglig leder ved Bodø legevakt Jørgen Bjørnstad (40) kan fortelle om flere hendelser hvor Google-søk av symptomer på forhånd av legebesøk for mange, resulterer i unødvendig bekymring.

Demper bekymringene

Daglig leder ved Bodø Legevakt Jørgen Bjørnstad (40) sier det ikke er grunn til å bekymre seg over søkeresultatene.

– Mennesker har jo en tendens til å tolke det verste, men de fleste alvorlige sykdommer kan også ha mange felles likhetstrekk med helt ufarlige ting. Det er nok heller et menneskelig behov for informasjon, et Google-søk kan tilsi at du har kreft, men det kan også bare være en allergisk reaksjon, sier Bjørnstad.

Usikkerheten skremmer
Bjørnstad forteller at førstegangsforeldre er hyppige brukere av legevakten og andre helsetjenester, men at det også kan skremme en godt voksen mann som for første gang opplever influensa.

– Vi har folk som har vært lite syk og som plutselig får influensa, en naturlig følge er dermed at man blir bekymret. Mange av disse tingene kan vi gi råd til over telefon, og vi anbefaler derfor folk å oppsøke legevakten. Hvis det skulle vise seg å være noe alvorlig som skjer i kroppen din vil den i de fleste tilfeller si kraftig i fra, du vil ikke være i tvil, understreker han.

Helseangst er stadig mer utbredt, og kan også være grunnen til at man frykter for egen helsetilstand.

– Det er nesten bare bra at man kjenner på litt frykt, men når det kommer til helsen kan angsten utløse et informasjonsbehov som kan ta tankene i feil retning.

Gidder ikke å betale for legetime

BC0820DD-EE8C-4B2B-B5C6-B2DA76CD76A6
Studentene Googler flittig:

Mathias Øvrevold (23) avslører at han ikke vil bruke penger på legetime.

Mathias Øvrevold (23) er student ved Nord universitet og studerer Human Resource Management, han legger ikke skjul på at han tidligere har benyttet seg av Google som fasit.

– Så klart har jeg gjort det, sier han uten å nøle.

På oppfølgingsspørsmål om hvorfor han Googler symptomene istedenfor å bestille seg en time hos fastlegen, forklarer han at først vil undersøke selv enn å bruke penger på helsetjenesten.

– Jeg er ikke redd for døden så hva jeg leser har ikke så mye å si, avslører han.

4D5A7989-0363-4AC6-8A3F-94FCF1688A25
Du må være kildekritisk:

Wiona Rostad (21) bekymrer seg lite over funnene hun gjør på nett.

Liknende svar får vi hos sykepleierstudent Wiona Rostad (21)

– Jeg har Googlet symptomer fordi jeg vil finne ut hva som er galt uten å måtte bruke 400 kroner hos legen.

Hun mener det er viktig å være kildekritisk i slike situasjoner

– Jeg har egentlig aldri blitt redd av det jeg har lest, jeg mener man må ha litt kildekritikk i bakhodet.

Avkrefter prispåvirkning
Da vi informerte Bjørnstad om studentenes tanker, understrekte han at han ikke tror det er prisen for legetimene som forårsaker det store trykket på internettsøk av symptomer.

– Jeg tror det handler om det menneskelige behovet for informasjon, slik som det er nå er det mye enklere ettersom man har så lett tilgang på alt.

Likevel forteller han at det ikke alltid er positivt at informasjonen ligger lett tilgjengelig.

– Informasjonen blir ikke filtrert og du får virkelig sett alt, mennesker har jo en tendens til å plukke av det som er verst, ikke alle gjør det, men veldig mange, sier han.

Forbrukerrådet skrev 9. januar 2019 følgende om lignende tema:

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at seks av ti unge lar være å gå til legen, fordi det tar for mye tid. Undersøkelsen viser at de likevel vil bestille time, dersom de kan få den på video.

Les mer om undersøkelsen her.

«Symptomer kreft»
Et kjapt Google-søk viser hele 550 000 resultater på søkeordene «symptomer kreft», og kun søkeordet «symptomer» viser hele 12 600 000 resultater.

Likevel anbefaler Bjørnstad å oppsøke legevakten om du skulle være i tvil.

– Vi anbefaler jo folk å ringe legevakta, det er jo det enkleste, avslutter han.