Russlands regjering går av - Det handler om makt

Publisert 17.01.2020 av Martin Hjellestad.

Putin varsler flere endringer i grunnloven som vil føre til en omveltning i den russiske maktbalansen. Ansvarlig redaktør i High North News, Arne Holm, forteller at det har ingenting å si for Norge, siden det kun handler om innenrikspolitikk. 

Redaktør:
Ansvarlig redaktør i High North News, Arne Holm

Nyhetene om at den russiske regjeringen gikk av kom som et sjokk på verden.  Med tanke på det anspente forholdet Russland har til blant annet NATO og USA var et mange som lurte på hva skjer nå? 

Mer makt til statsministeren
Russlands president vil blant annet overføre mer makt til statsministerrollen etter Dmitrij Medvedev og resten av regjeringen går av. I følge Holm har vi ingen grunn til bekymring.

- At Russlands regjering går av har liten betydning for Norge og resten av verden. Jeg legger merke til at russiske medier vektlegger sosial reform, det å løfte den russiske levestandarden, prøve å skape en større samhørighet, og holde internt sammen mot en vanskelig verden.

Vil beholde makten
Samtidig kan det virke som Putin legger til rette for at han skal beholde makten også etter presidentperioden går ut. I 2024 må Putin selv gå av, men som eventuell ny statsminister kan Putin beholde makten og ha muligheten til å sitte lenge.  Ifølge grunnloven må han gå av etter to perioder.

- Det har vært ventet at han kunne finne på et grep for enten å forlenge presidentperioden, eller  at han går av som president, og overfører makt til statsministeren, for deretter å selv overta statsministerrollen, forklarer Holm.

Skattesjefen ble statsminister
Russlands nye statsminister, Mikhail Misjustin, har vært russisk skattesjef siden 2010, og har lite eller ingen politisk erfaring. Holm mener det er to grunner for at en såpass ukjent profil blir statsminister.

- Enten er han en "puppet" som Putin kan kontrollere, eller så tror Putin at Misjustin har en stor fremtid.