- Vi må smile litt mer

Publisert 22.01.2020 av Elizabeth Sire. Endret 22.01.2020.

Like før jul i fjor ble Rusreformutvalget ferdig med sin utredning. Utvalget ble satt ned for å utrede og foreslå hvordan straffereaksjoner det skal være på bruk og besittelse av narkotika, når det flyttes fra justissektoren til helsesektoren. Med andre ord en avkriminalisering. 

Frontet TV-aksjonen:
Smil litt mer sier Per Åkervik.

Per Åkervik har i seks år vært rusfri, etter en 25 år lang avhengighet. I 2018 frontet han TV-aksjonen utad under budskapet «vi er her hvis du trenger det», og ble kåret til årets bodøværing samme året.

Av mennesker som har vært midt oppi det, er Per en som har vært gjennom mye. Senest i fjor høst var han tilstede i fire begravelser på én dag. Norge har lenge vært i toppen på overdosedødsfall i Europa, med rundt 260 dødsfall i året. Dette er en av hovedgrunnene til rusreformen, og at utvalget gjennomfører utredningen. Samtidig er det en økende andel som opplever psykiske problemer. Per mener alle har et ansvar for å gjøre noe med det.

- Folk må spørre selg selv, hvordan er jeg og hvordan opplever verden meg? Hvordan opplever han på bussen meg? Vi må se oss selv som et mulig forbilde for noen. Du vet bare aldri når du er det, men du skal oppføre deg som det når du er blant folk, sier Per Åkervik.

- Folk må presentere seg som de er, og se de rundt seg for det de er. Da tillater man alle å være seg selv, fortsetter han.

unnamed (2)
Ta vare på de rundt deg:

Vær deg selv og ta ting med et smil, alle som bidrar hjelper med å løse noe større.

Rusreformutvalget foreslått hvor store mengder stoffer man kan bli tatt med. De ønsker å sette grensen på 5 gram heroin, kokain og amfetamin, 15 gram cannabis og 2 kilo khat, mens et mindretall ønsker betydelig mindre doser. For Per er det ingen tvil om at det er bra at man skal slutte å gjøre rusmisbrukere til kriminelle. Samtidig er han bekymret over hvordan det vil bli i praksis.

- Du burde ikke få bot for å ha noe på deg, men du går heller ikke rundt med 5g kokain i lomma uten å ha et problem. Det er det bare å glemme. I stedet for å løse problemet skyver vi det fremfor oss.

Det er den samme grunnen til at noen er avhengig, hevder Per. Om det er noen som overspiser eller ruser seg har de mest sannsynlig noe til felles. Begge sliter med noe innvendig.

- I utgangspunktet kan det være den samme grunnen til at folk ruser seg på heroin som hasj. Det er fordi det er vanskelig å være i seg selv. Det er vårt ansvar. Én person kan ikke redde hele verden, men om alle kan gjøre noe så enkelt som å smile litt mer kan man få til mye, sier han.

Per og Erna_01-01-IMG_7003
Møte med statsministeren:

I valgkampen 2019 fikk Per Åkervik mulighet til å snakke til statsministeren min sine hjertesaker. 

- For meg er en fremmed en venn jeg ikke har møtt. Sånn er det bare. Man må ikke se på andre som en fremmed bare fordi du ikke har møtt de før. Du trenger ikke være redd, for de er mest sannsynligvis snille, fortsetter han.

Med de små og enkle tingene vi alle kan gjøre, er det mange som bidrar i massevis. Noen er naturlige gledesspredere som går nedover gata med store smil, og det er deres bidrag. De redder mange liv, garanterer Per. 

- Andre av oss er litt mer introvert og innesluttet. Det er helt greit, men det er derfor jeg mener vi må ta det ned til noe helt enkelt som et smil. Da er det plutselig bare snakk om en liten rykning i kjevemuskulaturen som kan gjøre dagen til noen andre bedre, avslutter Per Åkervik.