Frps sjokkavgjørelse er et stort tap for Erna Solberg

Publisert 21.01.2020 av Patrick Key.

Flertallsregjeringen varte bare i ett år, og Frp vil etter all sannsynlighet opptre i opposisjon.

MINDRETALL:
Erna Solberg sitter nå som leder for en mindretallsregjering etter at Frp trakk seg ut mandag.

KOMMENTAR: Patrick Key 

Denne så jeg ikke komme.

Mandag 20. januar 2020 ble det skrevet historie da Siv Jensen og hennes Frp trakk seg ut av regjeringen. Dermed ble det et faktum; bare ett år etter at Solbergs drøm om flertallsregjering hadde blitt en realitet, sitter hun nå som leder for en mindretallsregjering sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti. Om Erna ennå ikke har fått testet tålmodigheten sin, kommer hun i hvert fall til å få testet den nå som Frp har gått ut med et ønske om å være mer attraktive som opposisjon.

Flere ser på hendelsen som et stort tap for Frp. Jeg ser på det som et stort tap for Erna Solberg.

Når begeret renner over
Da regjeringen bestemte seg for å hente hjem en terrorsiktet, norsk IS-kvinne og hennes to barn, helte Erna bensin på bålet. Mildt sagt. Avgjørelsen blir sett på som den utløsende årsaken etter at Jensen rettet sterk kritikk mot regjeringen. Hun mente at partiet ikke hadde fått nok gjennomslag i regjeringen, og at politikken hadde blitt for «grå». Raseriet steg imidlertid til nye høyder da statsministeren gikk ut og sa det var et moralsk riktig valg å hente den syke gutten til Norge sammen med den terrorsiktede moren. Da rant begeret over for Jensen & co.

For meg er det tydelig at Jensens skuffelse over statsministerens valg er stor, og at det kanskje var det som var den endelige "dråpen" som rant over. De fire partiene var alle enige om å hente hjem den syke gutten, men Frp var sterkt i mot å hente den terrorsiktede moren. At statsministeren heller valgte å høre på Venstre og KrF fremfor Frp, tror jeg kom overraskende på for Siv Jensen.

Men hvilke konsekvenser gir dette for mindretallsregjeringen? Vel, med Solberg som leder for flertallsregjeringen kunne hun regne med Frps støtte i alle saker. Nå, som Frp er ute, må statsministeren be om støtte fra sak til sak. Det er lite effektivt, tidsmessig. Det er også grunn til å anta at Frp ønsker å sette sterke standpunkter for sine kjernesaker, og heller ikke det er godt nytt i en mindretallsregjering.

Har kastet Granavolden i søpla
Siv Jensen er klar når hun sier at partiet fortsatt ønsker å støtte Solberg som statsminister, og det siste året har flertallsregjeringen styrt etter Granavolden-plattformen. Den politiske avtalen innebærer blant annet at de fire partiene i regjering har fått gjennomslag for hver sine særstandpunkter.

En første tanke kan være at Venstre og KrF har fått oppfylt sine drømmer om en borgerlig regjering uten Frp. Imidlertid kan det være litt tidlig å slippe jubelen løs for deres del. Frp vil i all sannsynlighet opptre i opposisjon slik at regjeringen ikke lenger har stortingsflertallet i ryggen. Av den grunn kan partiene i den nye mindretallsregjeringen miste flere av sine næreste saker, for eksempel KrFs hjertesak om eggdonasjon eller Venstres rusreform, for å nevne noen.

En fordel?
Det er heller ikke utenkelig at Frp kan få større gjennomslagskraft utenfor regjeringen enn i. Partiet har flere ganger måtte inngå kompromiss, og har selvfølgelig nå ingen interesse av å inngå kompromisser i regjeringen i den situasjonen de selv har stilt seg i. Spesielt når Siv Jensen selv sier at Granavolden er kastet rett i søpla, og at Frp ikke lenger ser på seg selv som forpliktet til plattformen.

Nå kommer Frp til å satse for fullt frem til Stortingsvalget i 2021. Og det kan bli stygt.