Dårlig vintervær gir laber nordlyssesong

Publisert 22.01.2020 av Marte Fredly-Steen, Martin Hjellestad.

Gråværet har gitt en dårlig nordlyssesong. Likevel lokker Hurtigruten med nordlysgaranti på sine turer. 

NORDLYS:
Slike nordlysshow kan Lofoten by på hvis det er skyfritt.

Det har mildt sagt vært en våt og ekstra vindfull vinter i Salten-regionen. Tirsdag formiddag la hurtigruteskipet MS «Nordnorge» til kai i Bodø med et nødskrik. Kaptein Tormod Karlsen fortalte til NRK at han anslo vindkast opp mot 30 m/s mens skipet la til.

Den begredelige vintersesongen har ikke bare ført til dårlig vær for de lokale innbyggerne og skipsfarten. Turister som valfarter til Nord-Norge for å se nordlyset på vinterstid må nok ofte dra skuffet hjem.

Kapteinen copy
DÅRLIG VÆR:

Kaptein Tormod Karlsen sier det har vært en stormfull januar. 

-De som reiser med oss for å se nordlys nå blir nok skuffet. Jeg har ikke sett nordlys på en måned. Det er så borte som det kan bli, forteller Karlsen.

SE HVA TURISTENE SYNTES NEDERST I SAKEN

Gir nordlysgaranti
Ekspedisjonsleder på MS «Nordnorge» Reidar Arnesen forteller at vinterværet i Norge generelt er en utfordring. I det siste har det vært mildvær over hele landet og lavtrykkene har stått i kø. Arnesen mener det har vært en del nordlysaktivitet, men at skydekket som lavtrykket fører med seg har gjort sånn at turistene ikke har sett det.

-De gangene vi ikke ser noe nordlys og må avlyse disse utfluktene kan man nærmest skrape skuffelsen av ansiktene deres. De fleste har forståelse for at vi ikke kan gjøre noe mer været. Det er det bare kapteinen som kan, sier Arnesen med en smil om munnen.

HAR FORSTÅELSE:
HAR FORSTÅELSE:

Reidar Arnesen forstår at Hurtigrutens passasjerer ønsker å se nordlyset.

Siden det koster en del å være turist i Norge gir Hurtigruten passasjerene mulighet til å bestille reise med nordlysgaranti. Det betyr at hvis det ikke er registrert nordlys på rundturen mellom Bergen og Kirkenes etter 11 dager får passasjerene tilbud om en ny tur slik at de kan få enda en sjanse til å observere fenomenet.

-De turistene som bestiller tur med oss om vinteren gjør jo det for å få se nordlyset, og mange har betalt veldig mye penger for det, sier Arnesen.

Lover mer enn de kan holde
Landets to nordligste fylker har det siste året hatt stor vekst når det kommer til turisme. Fra januar til april var det 330.000 utenlandske overnattinger i Nordland og Troms og Finnmark. 

Lofoten har blitt et populært reisemål sommer som vinter, og kan by på spektakulære nordlysshow. Men Jann Engstad i Lofoten Aktiv forteller til Nettopp.no at de har gjennomført færre turer enn vanlig denne sesongen.

-Nordlyset har vært som forventet, men været har hatt en viss påvirkning på hvor mye vi kan være ute. Vi har denne sesongen gjennomført omtrent 20 prosent færre turer sammenliknet med i fjor.

I motsetning til Hurtigruten gir de ikke nordlysgaranti i Lofoten Aktiv. De er veldig klare på at det ikke er noe annet enn været som styrer seg selv.

-Et problem i denne næringen er at mange lover mer enn de kan holde og drar ut på tur for å se nordlys selv om det ikke er fint vær. Det tror jeg skuffer turistene mer enn hvis man forteller at været er så dårlig at det er liten vits å dra ut på tur, avslutter Engstad. 

Nordlysturister på Hurtigruten from Nettopp on Vimeo.