Praksisen bringer store muligheter

Publisert 23.01.2020 av Elizabeth Sire.

I Bodø kan studenter fra hele landet søke seg til et stadig mer populært studium, bachelor i havbruksdrift og ledelse. Snart er det tid for at en ny gjeng skal ut i praksis, og det vil gi dem flere muligheter.

Gleder seg til praksis:
Student ved havbruksdrift og ledelse, Torgeir Tønseth, ser frem til å lære mye nytt. Dette er første gang han skal jobbe på et oppdrettsanlegg.

Om kort tid skal andreårsstudentene ut i en 15 ukers lang praksisperiode. Samtidig som det har vært en del labarbeid og ekskursjoner, er dette første gang studentene skal ut i felten så lenge. Student Torgeir Tønseth fra Vesterålen skal være plassert hos Lødingen Fisk, og ser frem til den lange praksisen.

- Det er bra initiativ fra universitetet slik at vi får brukt enda mer tid på plasser vi kanskje kommer til å jobbe på i fremtiden. Flere av de som er ute på praksis får tilbud om jobb i ettertid, så mulighetene er mange, forteller Torgeir Tønseth.

I april 2019 kunne Fiskeribladet skrive at det var flere søkere på havbruksdrift og ledelse enn medisinstudiene i Bergen og Tromsø. Dessuten strømmer flere jenter enn noen gang til de blå studiene. Tønseth merker selv hvor nøye næringen følger med på studentenes fremtidsplaner.

- I Nord-Norge er det veldig bra. Vi blir jo med ganske jevne mellomrom kontaktet av forskjellige aktører i næringen som er interessert i detaljer på hvor vi er fra og når vi er ferdig med studiet. De holder nok en oversikt over nyutdannede folk som de ønsker å ansette, og er opptatt av å holde kontakt med elevene, forteller han.

Gjennom studiet lærer de alt fra økonomi til hvor vaksiner skal settes på fisken. Kompetansen de får kan brukes til flere jobber innenfor akvakultur, enten det er biologi eller økonomi som faller i smak. Samtidig blir praksisen den første gangen flere av studentene jobber innenfor havbruk. Det er flere ting å glede seg til forteller Tønseth, og det tøffeste blir å stå opp tidlig.

- Det er desto viktigere med praksisplass for oss som ikke har bakgrunn fra det tidligere, så får vi vist oss frem, ta initiativ og få ballen til å rulle videre. Med tanke på å få en fot inn i arbeidslivet er praksisplassen en viktig del av det.

1KzRcvVN.jpeg
En fot innenfor arbeidslivet:

Det er mange muligheter for som åpner seg for studentene som skal ut i praksis.

-Uansett om du er en økonomitype eller biologitype er det noe man vil finne interessant, fortsetter han.

Med gode og attraktive jobbmuligheter, stadig mer vekst og flere populære studier ser mye lyst ut for næringen. Selv om de har sine utfordringer innenfor miljøforurensninger og lakselus, kommer det stadig flere positive initiativ fra næringen og kunnskapsmiljø. I dag har de besøk av en marinebiolog fra Fiskehelseinstituttet som gir et kurs man må ha før de kan jobbe på oppdrettsanlegg.

- Morgendagens arbeidsplasser er det ikke noen som kan se med klart syn, derfor er det nok bra at studiet er så bredt som det er. Det gir oss muligheten til å kunne være med å forme næringens fremtid, samtidig som man får jobbet med noe man synes er gøy. Praksisen kunne ikke kommet raskere, sier han med et smil.