Her skal de satse på e-sport

Publisert 28.01.2020 av Tor A. Bordewich Didriksen.

Bodø har fått sitt første offisielle e-sportlag som holder til i lokalene til gamle Tverlandet Skole. De er foreløpig i etableringsfasen og håper at mange ønsker å melde seg inn.

Tverlandet Skole:
Bak dørene i den gamle ungdomsskolen holder Tverlandet IL og det nyetablerte e-sportlaget til.

E-sport blir stadig større og mer populært. Kort fortalt er e-sport konkurranse i dataspill med en kompetitiv del, for eksempel skytespill som Counter-Strike, Fortnite og Overwatch eller strategispill som League of Legends og DOTA 2. På lik linje med fotball finnes det store og små lag i hele verden.

– E-sport er mer enn å bare sitte å spille

Frivillig:
Odd Arne Nygård er et av styremedlemmene i e-sportlaget. Alle er frivillige.

En av de som ser verdien i e-sport er Odd Arne Nygård og Tverlandet Idrettslag. De satser stort ved å etablere sitt eget e-sportlag. Målet er å skape en arena hvor gamere kan møte andre gamere i nærområdet slik at de kan spille i lag.

– Det blir et prøveprosjekt, vi må starte bredt å se hvor interessen ligger. Det er kjempespennende å prøve det. Så vidt jeg vet er det tre til fire andre idrettslag i hele Norge som har startet et e-sportlag. For vår del handler det om tilrettelegging for ungdom, forteller Nygård.

I første omgang vil de satse på at medlemmene skal ha det gøy sammen og fokusere på den sportslige delen av e-sport. De håper at laget skal kunne fungere som et trappesteg for talenter som ønsker å satse profesjonelt. Men det skal ikke være noe terskel for at du må være flink i noe spill for å kunne være med i laget, sier Nygård med et smil.

Nygård håper også at laget vil kunne åpne for at flere voksne blir interessert og får en forståelse for barnas hobby og i noen tilfeller jobb.

– E-sport er ikke enda helt anerkjent som en sportsgren, men det er veldig høy konkurransefaktor og det handler om å kunne danne et lag og kunne konkurrere sammen. E-sport er mye mer enn å bare sitte å spille, sier Nygård

Forsker på e-sport:
Ekspert:

Egil Rogstad er stipendiat ved Nord Universitet og forsker på e-sport

Spennende for e-sporten
Forsker Egil Rogstad ved Nord Universitet tror etableringen av Tverlandet IL e-sport kan være veldig positivt for miljøet. Han tror det sosiale aspektet ved å ha et lag å forholde seg til kan øke interessen og hjelpe både psykisk og fysisk.

– Jeg tror dersom man har god tilknytting det man holder på med både online og offline så kan det absolutt bidra til at man får mer motivasjon til å forbedre seg, sier Rogstad

Rogstad mener at det kan være nyttig for mange å få aktiviteten plassert inn i trygge rammer og omgivelser. Han ser ingen ulemper ved at idrettslag satser på e-sport. Det kan utvikle et bedre samhold utenfor selve spillverden, tilføyer han.

Verdensmester:

Den norske 16-åringen Emil "Nyhrox" Pedersen (t.v.) vant VM i spillet Fortnite sommeren 2019. Han og partneren stakk av med tre millioner dollar i premiepenger.

Lys fremtid

Ingen vet hvordan fremtiden ser ut for e-sporten. Vi ser stadig større satsing på e-sport og det deles ut flere millionbeløp i premiepenger årlig. Nygård har trua på at det kan bli enda større, og ønsker å inspirere ungdom til å drive med hobbyen sin på en sunn måte.

– Vi skal arrangere et LAN i mars, litt for å informere om laget men mest for at vi vil at folk skal komme hit å ha det gøy, sier Nygård