Hold dyrene inne i kulden

Publisert 28.01.2020 av Marte Skoglund, Grete Nomeland.

Hvert år får flere hunder og katter skader under føttene grunnet kulden. Med enkle tiltak kan mye forebygges.  

KALDT:
Mange husdyr preges av kulden om dagen.

Etter en periode med mild vinter, har været snudd til minusgrader og vind. Tirsdag er det meldt fire minusgrader, og på grunn av vind på opptil ti sekundmeter er det 12 effektive minusgrader, i følge yr.no. Resten av uka blir litt mildere, men det ser ikke ut til at det kalde været slipper taket med det første, i følge yr.no sitt langtidsvarsel. Dette skaper problemer for mange, blant annet for husdyrene og husdyreiere. 

Les mer om værets påvirkning her.

Det er viktig at dyrene har en plass der de kan gå i le.
Katter har pels for å holde varmen når det er kaldt, men det er ikke alltid det er nok. Gamle og skrøpelige katter blir større belastet av å være ute i kulden. Dyrlege Linn Beate Svendsen jobber på Fauske Dyreklinikk, hun anbefaler eierne å gjøre litt ekstra for at dyrene skal trives på vinteren. 

- Det er veldig fint om kattene har en katteluke. Da kan de fritt velge om de vil være ute eller inne. 

Å la en katt være ute i kulden en hel arbeidsdag kan være for lenge. Svendsen understreker at dette selvfølgelig er veldig individuelt hva som blir for kaldt for en katt.

- Mange eiere er flinke til å enten bygge egne små hus til dyrene sine, eller at de drar hjem i lunsjen for å se til at det går bra. 

Flere skader i vinterhalvåret
- Det har ikke kommet noen hunder eller katter med frostskader hittil i år, men nå har det ikke vært så kaldt hele tiden heller, sier Svendsen. 

Dyrevelferdsloven fastslår at dyr ikke skal påføres "unødige påkjenninger og belastninger". I følge Noah, som jobber for dyrs rettigheter, er hunder, katter og kaniner blant dyrene som er utsatt når det blir kaldt og surt ute. Både hunder og katter kan få frostskader, som igjen kan føres til koldbrann. 

Dersom du ser et dyr som lider i kulden, kan du sende en bekymringsmelding til Mattilsynet her.

En klassisk frostskade kjennetegnes ved at huden blir hvit, hard og ru. Særlig under potene. Dersom dyret har frostskader anbefaler dyreklinikken at du varmer opp dyret gradvis, og deretter påfører en lindrende potesalve. Er skaden veldig ille bør du oppsøke en dyrlege. 

Anbefaler potesokker
- Vi opplever høy etterspørsel etter sko til hunder. De beskytter hundene både for kulden men også for veisalt, forklarer Svendsen. 

Hvis du ofte går tur med hunden på veier som er saltet kan det være lurt å spyle potene før du slipper den inn. Saltet fører til at potene blir tørre og at huden sprekker. Da blir hunden ekstra mottakelig for å få frostskader i tillegg.