Ornitolog om årets hagefugltelling: – Det ble jo veldig mange

Publisert 28.01.2020 av Marte Fredly-Steen. Endret 28.01.2020.

De foreløpige resultatene fra årets hagefugltelling er klare. Konglebiten er årets hovedfugl og ble sett flere hundre ganger over hele landet. 

DEN NORSKE PAPEGØYE:
Konglebit er en sjelden og meget vakker fugl. I vinter har den invadert Sør-Norge i store antall, og enkelte ganger kan den besøke foringsplasser. Danskene bruker delvis det morsomme navnet «Den norske papegøye» om arten.

Hovedhelgen for årets hagefugltelling er over, og i år ble det registrert 329.249 fugler fordelt på 159 arter. 

Selv om det er konglebit som er årets fokusfugl er det ikke den som topper listene. Likt som i 2019 troner kjøttmeisen som fuglenes konge sammen med lillebroren blåmeis over registrerte fugler. Kjøttmeisen ble observert drøyt 46.000 ganger. Dette overrasker ikke ornitolog Martin Eggen i Norsk ornitologisk forening (NOF).

FORNØYD:

Ornitolog Martin Eggen er godt fornøyd med årets hagefugltelling. 

– Det er kjøttmeis, blåmeis og skjære som fortsatt er på topp og de ligger alltid på topp. Det er de artene som er mest jevnt fordelt, forteller Eggen. 

Rekordmange konglebit

I år var det fuglen konglebit som var hovedfokuset for tellingen. Den har så langt blitt observert 413 ganger fra Agder i sør til Troms og Finnmark i nord, noe som er en markant oppgang siden 2019 da den ble observert bare fire ganger. 

– Dette er nok en av de største invasjonene vi har hatt. Det var ganske unik i høst for de var over alt og vært inni byene. Så vi har vært veldig spent på hvor mange som dukker opp på fôringsbrettet, og det ble jo overraskende mange, sier Eggen

Eggens kollega Frode Falkenberg er også begeistret for antallet konglebiter som ble sett under årets telling. 

– Ja det er voldsomt. Normalt finner du bare konglebiten i Finnmark og kanskje på indre Østlandet mot svenskegrensa om vinteren. I år har det blitt igjen ganske mange. Vi forventet at det kom til å være bra, men det ble jo veldig mange, forteller Falkenberg. 

VELDIG MANGE:

Ornitolog Frode Falkenberg synes det er artig at det ble sett så mange konglebit under årets telling

Konglebit er en fugl som best trives i nordlige barskoger, så derfor ble det en liten overraskelse for NOF at den var observert så langt sør som i Agder fylke. 

– Det er spesielt at den er registrert så langt sør i Norge. De plassene man normalt kan ha de av og til er nord i Hedemark og kanskje i Pasvik i Finnmark der barskogen er, forteller Eggen

Færre fugler på grunn av mildvær

Til tross for at det ble sett mange konglebit har det blitt observert færre fugler i år enn i fjor. Det har vært en nedgang på nesten 200.000 fugler i årets hagefugltelling og antallet hager har vært færre. 

– Men det har vært en mild vinter og det har nok preget antallet som har hatt ute fôringsbrett og hvor mange fugler som kommer dit, samtidig som det har vært ganske mye fugl mange plasser.

Hvis du ikke hadde tid til å titte på fugler i helgen har du fram til søndag 2.februar å registrere fuglene du ser. 

Bli med på hagefugltelling 2020