Sjokoladefabrikken i fjærsteinene

Publisert 04.04.2011 av Ida Kristin Dølmo, Simen Follesø Røiseland. Endret 06.04.2011.

Midt ute i havgapet, mellom snødekte fjell og harde vindkast, har senjadamen Jeanette Johansen startet opp sjokoladefabrikk på den gamle, nedlagte flyplassen på Værøy.

TURISTATTRAKSJON: I disse lokalene holder sjokoladedamen Jeanette Johansen til.

Se video og bildeserie lengre ned i saken.

På den lille øya Værøy i Lofoten bor det 750 mennesker. To av dem er samboerparet Jeanette og Remi Johansen, som sammen med barna både bor og jobber i de gamle lokalene til den nedlagte flyplassen.

Ute blåser Værøyvinden, og lager hule lyder inne i de varme og lyse lokalene.

- Det er jo helt idiotisk å legge en flyplass på denne siden av øya, sier en oppgitt Jeanette Johansen.

Lokalet er lite, men lyst og trivelig. Duften av varm sjokolade brer seg utover i den lille butikken, mens maskinene durer og går inne på verkstedet. Det er her hun holder til, damen med sjokoladen som ingen hadde tro på. Men uten å bruke én krone på markedsføring, har Jeanette Johansen klart å få en liten sjokoladefabrikk midt i havgapet, til å bli Lofotens største turistattraksjon.

Elsker sjokolade
Jeanette og Remi bor i den gamle, nedlagte flyplassen på Værøy sammen med hennes barn Amalie (7), Mathias (8), Viktoria (15), og hans datter Karianne (15). De møttes for første gang i 2004, men det var først i 2007 at de ble kjærester og samboere. I dag både eier og driver de hvert sitt firma, Lofoten Sjokolade og Remix Media. Jeanette forteller om drømmen som ble til virkelighet.

- Det startet i det små med en drøm, da jeg som femtenåring startet en liten kiosk hjemme på Senja. Siden da har jeg ønsket å lage mitt eget godteri, og aller helst sjokolade, forteller den blide damen.

- Jeg elsker sjokolade, og spiser det hver dag, men synes vanlig sjokolade smaker for søtt, som nugatti. Jeg ville lage sjokolade med rene og klare smaker, uten sukker og konserveringsstoffer, forklarer hun.

Massive
MASSIVE: – Disse er veldig massive, sier Jeanette mens hun plukker en sjokoladepenis ut av formen sin.

Selvlært
For åtte år siden startet Jeanette med planlegging og research om sjokoladeproduksjon. I Norge finnes ingen utdanning for slik produksjon, og med to barn var det vanskelig  for Jeanette å oppsøke kunnskap i utlandet.

 

- Jeg måtte lære meg alt selv, og gjorde mye research på nettet. Jeg tok også kontakt med en dessertkokk fra kokkelandslaget som ga meg råd og ideer. Han mente jeg måtte ha bakeri, kafé eller utsalg ved siden av produksjonen for å klare meg. Ingen trodde på ideene mine, eller at jeg kunne klare det. Til og med pappa trodde ikke på ideen min, sier hun og ler.

Men allerede under prøveproduksjonen for tre og et halvt år siden, ble Jeanettes sjokoladebiter røsket vekk.

- Selv fikk jeg ikke smakt noe særlig, og slik har det vært fra dag én, forteller hun.

Mye jobb
Å starte egen bedrift innebærer mye jobbing. Etter å ha jobbet som frisør i mange år, gikk Jeanette på yrkesrettet attføring, og hadde ingen kapital til å starte bedrift uten økonomisk hjelp. Hun søkte Værøy kommune om støtte, men ingen trodde på prosjektet hennes.

- Men til slutt fikk jeg støtte fra næringsfondet. Jeg søkte også Innovasjon Norge om støtte, men fikk blankt avslag. Jeg klaget, fikk saken inn til ny saksbehandling, og fikk til slutt 286 000 kroner, i tillegg til mentorstøtte, forteller hun.

Jeanette forteller at man må regne med en tøff periode de første fem årene når man starter bedrift. I dag ligger hovedfokuset på å få driften hos Lofoten Sjokolade til å gå rundt, samt utvikle nye ideer.

- Vi holder på å utvikle ny emballasje på produktene, og en ny nettbutikk. I tillegg holder jeg på med en rekke ideer på produktutvikling, forteller hun entusiastisk.

Til tross for mye jobb og hardt arbeid, elsker Jeanette det hun driver med, og forteller at hun er heldig som selv kan bestemme når hun skal jobbe, og slipper en åtte til fire-jobb.

- Jeg er veldig heldig som kan bestemme arbeidstidene mine selv. Noen ganger begynner jeg klokka seks, andre ganger klokka ti, og jeg jobber til jeg blir ferdig, ofte til langt på kveld. Men jeg prøver å ha et klart skille mellom privatliv og jobb, for selv når jeg ikke er på jobb, jobber hodet. Men det er ikke noe stress, jeg elsker jobben min, sier hun smilende.

Rett temperatur er alfa omega
Jeanette valser rundt i produksjonslokalene. I barhyllen står det et stort utvalg av polvarer. Jack Daniels, baileys, contreau og tia-maria har fått fast plass. På en annen hylle står hemmelighetene på rekke og rad i vakre, navngitte bokser.

- Disse får du ikke ta bilder av, for det er hemmelig, sier hun med et stort smil og fortsetter:

- Når vi har full produksjon her, lager jeg opptil 30-40 kilo sjokolade i løpet av en dag. Jeg er ekstremt effektiv, sier hun og ler.

Smeltet sjokolade
SMELTET SJOKOLADE: I denne maskinen tempererer Jeanette råsjokolade fra Italia.

Hun forteller at det er tre prosesser i en runde med konfektproduksjon. Først må skallet støpes i formene, og krystalliseres før hun fyller i fyllet. Det må igjen krystalliseres før bunnen blir lagt på. Dersom fyllet er for varmt, smelter skallene. I alle tre prosessene er det viktig at sjokoladen har rett temperatur.

- Temperaturen er alfa omega. I lokalene er det hele tiden femten grader for at sjokoladen skal krystalliseres riktig, både sommer og vinter, forklarer hun.

- Om vinteren er det spesielt vanskelig å holde varmen. Blir det for kaldt, skjer krystalliseringen for fort, og selv om sjokoladen er helt fin, vil den få et grått belegg som ikke ser veldig delikat ut. Men hvis sjokoladen lager knekkelyd når du brekker den, har den riktig temperatur, sier Jeanette.

Sunt for helsa
Jeanette forteller at det er stor forskjell på vanlig sjokolade og ekte sjokolade.

- Det kan ikke sammenlignes engang. Konfektyrsjokolade er ren kvalitetssjokolade med mindre sukker og ekte kakaofett. I vanlig butikksjokolade blir kakaofettet trukket ut og erstattet med blant annet animalsk fett.

I følge Jeanette inneholder sjokolade masse hormoner som er smertestillende, og når man spiser sjokolade får man samme følelse som når man er forelsket.

- Nordmenn er ikke klar over helsegevinstene med å spise sjokolade, det er blant annet bra for hjertet og blodtrykket. Kakao er noe av det sunneste du kan spise, konstaterer hun.

Sjokolade med tørrfisk
Jeanette forteller at det er viktig å være kreativ for å kunne videreutvikle seg, og for tiden brenner hun for å lage severdighetskonfekt.

- Både jeg og Remi er to kreative personer som liker nye utfordringer. Min største idé nå er å lage severdighetskonfekt som representerer de forskjellige severdighetene i Lofoten, deriblant Vikingmuseet, tørrfisk, lundefugl, Svolværgeita og havørn, forteller hun.

Formene lager Remi i 3D på data, før de sendes til Kina for å lage former i polykarbonat (matplast). Jeanette og samboeren gjør alt selv, lager brosjyrer, grafisk design og web. Jeanette har også begynt å trykke logoen til Lofoten Sjokolade på bitene.

- Vi lager logo eller bilde speilvendt på data, og trykker det ut på kakaofett før vi legger det på sjokolade med riktig temperatur, forteller hun.

Etter hvert som ideene har strømmet på, har også utviklingen av former blitt dristigere. Både småfly, bamser, fisker, pupper og peniser er bare noen av de mangfoldige sjokoladeformene Jeanette lager på flyplassen. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva hun kan finne på.

- Jeg har også prøvd å lage sjokolade med tørrfisk, men det var helt jævlig stygt. Salt og søtt er jo veldig godt i lag, og jeg skal få det til. Jeg må bare eksperimentere litt mer, ler Jeanette.

Større lokaler
Siden Remi kjøpte flyplassen for ti år siden, har mye blitt gjort med lokalene. Den lille familien har pusset opp og satt sitt personlige preg på det gamle flytårnet som de bor i, mens butikklokalene er renovert til bruk for sjokoladeproduksjon. Jeanette forteller at økonomi har vært den største utfordringen med å skape sin egen bedrift.

- Startfasen var selvsagt det vanskeligste, da ingen trodde på prosjektet mitt og ville støtte meg, men slik har det også vært hele veien. Ting går litt tregere i etablerings- og utviklingsfasen. Innovasjon Norge har vært en utrolig viktig mentor, ikke bare med penger, men også med kunnskap og ekspertise. Det jeg trodde var det vanskeligste, var det letteste. Den største utfordringen har faktisk vært emballasjen, sier hun.

Jeanette forteller om planene videre, med større lokaler og mer effektiv produksjon. Hun har fått innvilget mer støtte fra Innovasjon Norge til tre nye maskiner som vil gjøre produksjonen enklere.

- Per i dag har jeg bare én maskin som tempererer, og da må jeg stå og vente på å lage en annen type sjokolade. Med nye maskiner blir jeg mer effektiv, sier hun og viser hvor de nye maskinene skal stå.

- Men med mer produksjon, får jeg mindre plass på lageret til å krystallisere sjokoladen. Vi skal derfor bygge ut fabrikken ut til steinene der borte. Jeanette lener seg mot vinduet, peker og viser.

- Steike for et vær, utbryter hun plutselig.

Jeanette forteller om flyulykken i 1990, da fem mennesker omkom. Flyplassen hadde åpnet bare fire år tidligere, og ble bygget for 20 millioner kroner.

- Alle sa jo at de ikke skulle legge flyplassen til her, det er den mest vindfulle plassen på hele øya. Det har også vært mange nestenulykker her på grunn av vinden som kommer rasende over fjellet og nedover fjellsiden. Men det måtte altså skje en ulykke til før flyplassen ble nedlagt.

Flyulykken der fem mennesker omkom, har i den senere tid blitt omtalt som Værøy- ulykken. Flyet hadde ikke engang tatt av fra bakken, før en vindrosse tok med seg flyet og kastet det til sjøs. Tre passasjerer og to piloter mistet livet.

Se video om hvordan Jeanette lager sjokoladen sin:
Teksten fortsetter under videoen.

Lokale råvarer
Butikklokalene er lyse og trivelige, og de hvite reolene er fylt med fargerike kopper og kar, drops og smånips. Hyllene bugner med sjokolade i alle former, farger og smaker.

Råvarene som Jeanette bestiller kommer fra hele verden. Hun bestiller fra bakerileverandører som importerer fra utlandet, og kjøper råsjokolade fra Italia, som hun tilsetter fløte og andre ingredienser, for eksempel likør og cognac.

- Jeg bestiller mye i gangen, så jeg trenger ikke bestille så ofte. Det er ingenting som blir dårlig, og så lenge sjokoladen holder rett temperatur, holder den veldig lenge.

Former kjøper hun fra USA, og det tar som regel en uke fra hun sender inn bestilling, til hun har varene i butikken.

- Jeg får også masse varer fra Belgia, men vi har også lokale råvarer, deriblant blåbær og andre bær, forteller Jeanette.

Eksotisk
I 2010 var det første gang Lofoten Sjokolade kom ordentlig i gang med salget, og de hadde en jevn fordeling blant bedriftskunder, utsalg og videresalg, og til privatkunder gjennom nettbutikken.

Jeanette har ikke brukt én eneste krone på markedsføring, men regnet med at det ville følge med en del oppmerksomhet ved å legge sjokoladefabrikken til i en gammel, nedlagt flyplass på en øy midt i havgapet. De siste årene har hun hatt flere store riksmedier på besøk.

- Vi har jo hatt både TV2 og NRK på besøk, men også flere utenlandske TV-team har vært her, deriblant et tysk kamerateam, forteller Jeanette.

Fullstendig kaos
Nettbutikken har kontinuerlig bestillinger, og har økt kraftig til utlandet. Før jul i fjor, var det så vidt Jeanette klarte å levere.

- Vi fikk inn i helvetes mye bestillinger. I tillegg til etterspørselen fra Norge, kom det inn bestillinger også fra Østerrike, Sveits, Frankrike og Tyskland. Da var jeg utrolig stressa, sier hun mens hun pakker inn sjokolade i blanke cellofanposer.

I turistsesongen har Jeanette nok å henge fingrene i, og spesielt i sommermånedene.

- Da kommer alle inn på en gang, og ikke puljevis. Det er fullstendig kaos, og i dette lille rommet, står det gjerne tjue mennesker med hendene fulle av sjokolade som smelter før de får komme fram til disken for å betale. Jeanette gestikulerer med armene mens hun forklarer. Hun ønsker derfor større utsalg, og kanskje med en kafé og matutsalg etter hvert. Men for å få større lokaler, kreves det nye investeringer.

- Jeg hadde håpet på å vinne årets gründerkvinne, da hadde jeg hatt en million å rutte med, sier Jeanette med et smil.

Årets gründerkvinne
Jeanette Johansen var i 2011 blant de seks finalistene i årets gründerkvinne. Hun forteller at hun egentlig ikke hadde tenkt å melde seg på, men at det var Innovasjon Norge som pushet på for at hun skulle sende inn en søknad.

- Dette var rett før jul, og jeg hadde egentlig ikke tid, men til slutt bestemte jeg meg, og sendte inn en søknad.

Jeanette var blant de sytti deltakerne og til slutt en av seks finalister.

- Jeg måtte til Oslo for å presentere produktet mitt for juryen. Jeg kom til finalen, men ikke lengre. Dersom jeg hadde vunnet , hadde jeg hatt en million kroner ekstra å rutte med, sier hun og smiler.

Har satt Værøy på kartet
Da Jeanette startet med prøveproduksjonen for nesten fire år siden, var det ingen som hadde tro på prosjektet hennes.

- Heller ikke ordføreren hadde tro på prosjektet. Men nå når han har sett hva jeg har fått til, er han både stolt og fornøyd.

Saken fortsetter under bildet.

I havgapet
I HAVGAPET: På den lille øya Værøy bor det 750 innbyggere, to av dem er samboerparet Jeanette og Remi Johansen.

 

Lofoten Sjokolade har hatt stor betydning for næringslivet i Lofoten generelt, og på Værøy spesielt. Øya har opplevd økt turisme, som har gitt utslag både for overnatting, butikker, restauranter og transportmidler.

- Til og med raftingbyrået i Lofoten måtte ta turen innom Værøy etter ønske fra turistene. Næringslivet backer opp hverandre, og det er viktig i et så lite samfunn, sier Jeanette.

Hun forteller at det er viktig å vise den yngre generasjonen at det er mulig å bosette seg i utkantkommunene, uten å være nødt til å ha en karriere innenfor fiskerinæringen.

- Det er dessuten viktig å vise ungdommen som vokser opp her at det er mulig å flytte tilbake til kystkommunen sin etter endt utdanning. Vi vil jo gjerne ha dem tilbake, og når de har vært ute og opplevd litt, kan de kanskje slå seg ned med ro i kroppen, sier hun.

For Jeanette er det viktig å ha tro på seg selv og egne ideer for å kunne realisere drømmene sine, også på en liten øy som Værøy.

- Det skal ikke være mulig å lage sjokolade i havgapet, men jeg har klart det, og det er det viktig å vise for andre. Det er utrolig hva man kan få til med en god idé og troen på seg selv, avslutter hun.

Se bildeserien fra sjokoladefabrikken på Værøy.