Eventyr i bakgården

Publisert 04.12.2011 av Sonja P. Samuda. Endret 20.12.2011.

I Bakgården Kulturarena i Sandefjord kan du oppleve Lommeteaterets forestilling om bakgårdsnissene hver lørdag og søndag frem til 18. desember.

Her ser vi kjernefamilien. Sebastian Forberg Vallumrød og Jacob Wedde, Aurora Sofie Lorentzen,Tuva Karlsrud, Maria Lorentzen, Emma Lin Hansen, Nicolai Kjennevold, Eirik Hannisdal Ask, Tor Jacob Rove og Eline Stokkeland

 

En ferd med hindere

Årets forestilling handler om en nissefamilie som blir avbrutt i juleforberedelsene fordi nissefar ikke kan finne sekken sin.  Nissebarna begir seg på en hindringsfull ferd for å finne sekken, og i klassisk eventyrstil møter de både motstand og hjelpere på veien. Skikkelsene i historien spilles av både barn, voksne og dukker. Vi møter hekser som ikke vet hva julekos er, og en tyv som ikke ser farlig ut ….

Målet med forestillingen er å skape en juleopplevelse for barn rik på atmosfære midt i byen. "Nettopp" har vært tilstede under sesongens andre forestilling om "Bakgårdsnissene".

 

Velkommen til Bakgården Kulturarena! Her finnes gallerier, butikker, leiligheter, kafé og teaterscene fordelt på fem historiske eiendommer

 

 

Et vandreteater har funnet hjem

Selve Lommeteateret har eksistert som musikk- og figurteater i nærmere 30 år. Teateret  ble grunnlagt av Wenche Hvitstein Girlando og Raffaele Girlando. Wenche er manusforfatter, scenograf, regisseur og kostymeansvarlig og teknisk sjef for Bakgårdsnissene, et stykke som blir omskrevet hvert år for å tilpasses den aktuelle teatergruppen og lokalene. Riktignok har i Bakgården kulturarena vært brukt til forestillingene i flere år, men i år spilles det for første gang med et fullstendig tak over hodet, forteller Wenche Girlando. For få år siden var scenen koblet til en stall; de levende dyrene ble skrevet inn i forestillingen, og scenen luktet høy. Til enhver tid gjeldende værforhold satte sitt preg på oppsetningene den gangen da gruppen fungerte som et vandreteater som bød på forestillinger rundt omkring i byen.

 

Steingulvet i salen er like kaldt som før, men vind og regn holdes unna skuespillerne og tilskuerne etter at utescenen er blitt oppgradert.  Allikevel sørger den gamle bebygningen  for en gårdsatmosfære der det ikke skulle forundre om nissen lusket rundt i hjørnene. I alle fall sier noen av barna  at det bor nisser her …

 

Skuespillere og dukker i samspill

 

Nissebarna i dialog med musene Søss og Lillebror fra låven


 

I år I vises de populære juleforestillingene under mer etablerte forhold på en scene med egen belysning og et integrert dukketeater.  Dukker, som hundene og musene Søss og Lillebror, hjelper barna under letingen etter den bortkomne sekken. Derimot trengs det adskillige overtalelseskunster til å få heksene Tusenårsgamla og Sleipe-Ruth til å samarbeide …

Wenche spiller dukkene med svært uttrykksfull og variabel stemmebruk. Da vi sitter i Bakgårdens kafe, forteller hun om sin utdannelse i faget hos bl.a. Jane Mykle, en av pionerene innen dukketeater i Norge, og ved Akademiet for Figurteater i Østfold. Med så mye erfaring i bagasje, har hun begeistret mange unge skuespillerspirer i Sandefjord og omegn. Mennesker, figurteater og musikk integreres i stykkene hennes.

Heksene i årets stykke spilles meget utstudert og uttrykksfylt av Eldrid Jacobi og Ingeborg Forberg. Begge har lært mye av Wenche Girlando og har lang fartstid på scenen. Eldrid sitter i styret på Kodal Ungdomslags Amatørteater, som for øvrig planlegger den norske urpremieren av musikalen Robin Hood i januar. Både Sandefjord og nabokommunen Andebu har mange engasjerte teaterspirer.

 

 

Musikalske innslag

 

Til daglig dag jobber Wenche ved musikklinjen på Sandefjord SVGS og Skien Videregående.

 

De yngste barna i forestillingen er seks, syv og åtte år, og ifølge regissøren hadde noen av innslagene til de minste et lettere kaotisk preg akkurat idag. Men nissebarn er vel sånn? De visste i alle fall tydelig hvor de ville hen, viste spilleglede, fremførte muntre sanger og fikk også publikumet med seg på allsang.

Forestillingen er en gledelig opplevelse i adventstiden, helt i tråd med regissørens grunnidé, og forhåpentligvis finner mange besøkende veien til denne innbydende bakgården midt i Sandefjord.

 

 

 

 

Mer informasjon om Bakgården Kulturarena samt kart:

http://www.bakgarden.no/

På visitvestfold.com finner du informasjon om Lommeteaterets forestillinger og andre attraksjoner i Vestfold:

http://www.visitvestfold.com/hva-skjer?lang=no&id=566096

Bakgårdsnissene har en åpen gruppe på Facebook:

https://www.facebook.com/groups/Bakgardsnissene/

 

Videoen viser utsnitt fra forestillingen den 27.12.2011: