Alkoholforbruket gikk ned sammen med livskvaliteten
I en rapport fra Studenthelse- og trivelsesundersøkelsen (SHoT) 2021 kommer det ut at studenter opplevde en nedgang i livskvalitet samtidig som at alkoholinntaket blant studenter gikk ned.
Saken fortsetter under diagrammene.
Uni-helse og Folkehelseinstituttet.
Foto: FHI
En bivirkning av pandemien
Psykolog Børge Sivertsen tror det reduserte alkoholinntaket blant studenter er en bivirkning av pandemien:
– Alkohol drikker man oftest sammen med andre, og når man ikke har lov til å være sosial er det naturlig at dette forbruket går ned. Det er altså ikke veldig overraskende at forbruket har gått ned. Det er egentlig kun et symptom på at studentene ikke får møtes, forklarer han.
Videre opplyser han om at alkohol ikke har vært det store problemet under pandemien. Psykiske helseplager blant studenter var det som overrasket forskerne mest når de analyserte tallene fra undersøkelsen.
En sårbar gruppe - påvirkes mer enn voksne
– Vanligvis tenker vi at et redusert alkoholinntak fører til bedre helse, men i denne sammenhengen har det motsatte skjedd. Hvorfor er det slik?
– Det er andre faktorer som har påvirket studentene under pandemien. Ensomhet er blant disse, forklarer Sivertsen.
Forskeren tror at studentene ble hardere rammet enn voksne, og han knytter det opp mot hvilken livssituasjon studentene oftest er i. Mer enn halvparten av studenter er single, det vil si at det er et mindretall av de som har kjæreste, samboer eller stiftet familie.
– Stabilitet skaper trygghet, og for studentene ligger tryggheten i det nettverket de har rundt seg av studievenner og bekjente. Når dette nettverket brytes på grunn av sosiale restriksjoner, så vil det gjøre at flere studenter enn før føler seg ensomme, forteller han.
Sivertsen mener at det er bekymringsfullt at livskvaliteten har gått betydelig ned hos studentene.
Tror ikke det vil bli en kraftig forbedring
I februar skal SHoT foreta en ny undersøkelse blant studentene. Forsker Sivertsen tror ikke at de vil se en stor forbedring.
– Vi trodde egentlig at kurven over psykiske problemer blant studenter skulle flate ut på høsten 2021. Der tok vi grundig feil, sier han.