Begrenser besøk på sykehusavdelingen: – Alle støtter dette

Etter positive erfaringer med strengere besøksrutiner, viderefører nå Helgelandssykehuset denne ordningen.

– Vi merker hvor rolig det er i avdelingen, foreldrene har tid til å konsentrere seg om den lille, og ammingen kommer lettere i gang, sier avdelingsleder Lisbeth Eliassen på Mo i en pressemelding.

Avdelingsleder Sølvi Hestnes i Sandnessjøen forteller til Nettopp at de opplever det samme. Hun sier at det er bra både for de ansatte og de nybakte mødrene at det nå er begrenset besøkstid, og at det har fungert veldig bra til nå.

– Jeg tror at dette er noe som kommer forhåpentligvis til å vare for evig, forteller Hestnes til Nettopp.

– Alle støtter dette. Det eneste de har fått ønske om er fra mødre som ønsker besøk av søsknene til babyen, og derfor har vi åpnet opp for dem, sier Hestnes i en pressemelding.  

Avdelingsleder og jordmor i Brønnøysund har gjort akkurat de samme erfaringene. Hun understreker hvor viktig det fremdeles er at de som kommer på besøk er friske, uten feber og infeksjonssykdommer fra mage/tarm eller luftveier. Det gjelder for alt besøk til Helgelandssykehuset. 

SYKEHUS: Helgelandssykehusets avdeling i Sandnessjøen Foto: Steinar Johnsen

– Vanligvis er de fødende inne i to til tre dager. Mor og far/partner opplever at de får mer tid til hverandre, og mer tid til babyen - til å bli kjent med babyen. Kanskje de har urolige netter, og nå får de også muligheten til å slappe av på dagtid, skriver Helgelandsykehuset i pressemeldingen.

Selv om resten av avdelingene ved sykehuset har åpnet opp til slik det var før pandemien, velger nå Helgelanssykehuset å videreføre strengere besøk ved fødeavdelingene.

– De fødende deler i utgangspunktet rom to og to, selv om avdelingen prøver å la dem ha alenerom så langt det går. Når det ikke går, vil de nå også slippe at de blir forstyrret av hverandres besøk, heter det i pressemeldingen.

Undersøkelse fra 2014

I en undersøkelse fra 2014 ble nybakte mødre spurt rett før de reiste hjem fra fødeavdelingen i Bodø om opplevelsene sine fra oppholdet. Formålet med undersøkelsen var å kartlegge barselkvinnens opplevelse av oppholdet på enheten. Undersøkelsen ble utarbeidet i 2014 og ble utarbeidet av føde- barselavdelingen ved NLSH Bodø.

I undersøkelsen kom det fram at enkelte fødende ikke mente det var lagt godt nok til rette for ro og hvile, der 11% av barselkvinnene svarte dette. Også 9% svarte at de ikke følte at besøkstidene ble godt nok håndhevet.

Rutiner for besøk til fø​​deavdeling og fødestue: 
  • ​Far/partner/ledsager og den nyfødtes søsken kan besøke mor og barn etter fødsel
  • Husk håndhygiene
  • Bli hjemme hvis du er syk, eller har infeksjonssymptomer​ fra luftveier eller mage/tarm