Blir man syk på galt tidspunkt, får man ikke godkjent emnet
Dette er en meningsartikkel hvor journalisten ytrer sine personlige meninger.
På journalistikkutdanningen ved Nord Universitet har vi kun obligatorisk oppmøte, som vil si at vi er nødt å være tilstede i minst 80 prosent av undervisningen. Dersom man er borte mer enn 20 prosent får man ikke godkjent emnet, og mister dermed også muligheten til å gå opp til eksamen.
Kan søke om kompenserende tiltak
Det finnes muligheter til å stå selv om man overskrider 20 prosent ved at man kan søke om kompenserende tiltak som følge av sykdom, skade eller tvingende velferdsgrunner. Men selv om man søker om dette, er det ingen garanti for å få det innvilget. Det er opp til emneansvarlig å bestemme.
«Ved eventuell søknad om kompenserende tiltak, skal emneansvarlig vurdere om det er mulig å kompensere for undervisningen du har gått glipp av, og om det er tilstrekkelig tid til å gjennomføre tiltak før sensur av obligatorisk deltakelse», står det skrevet i er dokument som ble sendt ut til andreårsstudentene fra studieveileder 22.august 2023.
I samme dokument framkommer det også at dersom studenten overskrider 40 prosent fravær så er det ingen mulighet til å få godkjent emnet.
Hvordan oppmøte registreres
Oppmøte registreres ved at hver student må signere på en liste når hver økt starter. Dette er en tankevekker. Jeg mener det er et uromoment fordi vi enkelte dager kun har en økt med undervisning fra 09:15-12:00, mens andre dager har vi også økt nummer to som starter klokken 12:00.
«Fravær registreres likt, uavhengig av årsak til fraværet. Du trenger derfor ikke å oppgi årsaken, eller søke om gyldig fravær, så lenge ditt samlede fravær ikke overskrider fraværsgrensen.» Dette framkommer også i samme dokument som nevnt ovenfor.
Skal det være slik at dersom man blir nødt å reise i en begravelse og får fravær, at det skal telles likt som om du har skulket?
Melissa Frantzen
Må bli syk til rett tid
Det som frustrerer meg er hvis man er uheldig og blir syk en uke hvor man har to økter undervisning per dag, så har man større risiko for å stryke i emnet enn hvis man blir syk en uke hvor det kun er en økt med undervisning. Er dette sånn det burde være? Det sier seg selv at det ikke blir rettferdig. Det er ikke slik at man selv bestemmer når man skal bli syk, eller når uforutsette hendelser oppstår.
Et irritasjonsmoment er hvorfor det skal være så strengt når det gjelder fravær på akkurat vår utdanning. Jeg har venner som studerer andre emner som nesten ikke har noen form for obligatorisk undervisning.
Greit nok, jeg forstår at det kan være lurt for journaliststudenter å være tilstede i undervisningen. Men samtidig er jeg av den oppfatning at dersom man klarer å stå på eksamen, så har man vist at man har den nødvendige kunnskapen som trengs. Derfor mener jeg det blir for dumt å ikke få gå opp til eksamen, grunnet fravær fra undervisningen. Personlig tenker jeg at man kan inneha kunnskap på lik linje med de som har vært tilstede i undervisningen, men det hjelper jo lite om man ikke får muligheten til å vise det!
Så alt i alt er min mening at det gjerne må være obligatorisk undervisning på studiet, men at det må finnes en bedre måte å få registrert ulike fraværsårsaker på. For det er faktisk forskjell på å være i begravelse og å skulke!