Slipper ut film om Aksel Lund Svindal: -Vi har jobbet lenge med filmen

Filmregissør Even Sigstad under innspilling

Film regissør Even Sigstad under innspilling.

Foto: Even Sigstad

Om noen få uker slippes ut filmen om alpinisten Aksel lund Svindal. Even Sigstad (36) er regissøren bak filmen.

Han er kanskje mest kjent for å være en av verdens beste alpinist, men i filmen «Aksel» får vi et større innblikk av livet hans. Even Sigstad er filmregissør og har helt siden 2016 jobbet med filmen.  

En lang prosess

-Det har vært en lang prosess. Helt siden 2008 har vi filmet med Aksel. Jeg og Filip Christensen begynte å jobbe og lage skifilmer sammen i 2004. I 2013 kom vi ut med en film som het "Supervention". "Supervention" var vår niende skifilm, og vår første film på kino. Å lage film for kino gav mersmak, og mange ønsket å se mer av utøverne fra "Supervention". Derfor gikk vi igang med "Supervention 2". Der fulgte vi folk som drev med moderne ski og snowboardkjøring. Så i 2016 lagde vi en andre film av «Supervention», som også traff kinoene. Det var veldig gøy, sier Even.

Regissørene ville følge Aksel tettere på hvordan han var som person.

-Mange vet at Aksel er en verdenskjent alpinist, men vi ville følge tettere på hvordan han var som person. Altså hvordan han tenkte inni seg. Vi ville grave dypere inn til hans univers. Han er et interessant menneske, med en unik mentalitet og spennende historie sportslig. Som for eksempel i 2016 da han ble skada og ikke ble bedre men ville konkurrere i OL. Også har han jo en fin og rørende familiehistorie.

Regissøren i arbeid: Mye nattarbeid.
Foto: Even Sigstad

 

Stor utfordring

Det oppstår alltid utfordringer å lage en film. Spesielt en dokumentarfilm om en alpinist.

-Utfordringen med denne filmen tror jeg må være alle skiscenene. Vi behøvde tilgang til sikkerhet for å komme oss gjennom. Dette handla om 150 km i timen. Det ble også gjort en del forsøk med kamerafolkene. Vi måtte klippe og redigere ettersom vi hadde filma i veldig mange år (6-7 år). Så det var en stor utfordring, sier Even.

-Vi visste at han var god på ski og en målbevisst og analytisk person. Men vi ville lage denne filmen for å bli bedre kjent med han. Vi følte ikke hvordan han virkelig hadde det inni seg. Det fasinerer meg hvor flink han er til å ta til seg info. Han vil alltid forberede seg uansett hva. Han tar nye utfordringer og er ikke redd, sier Even

Å filme er gøy og spennende, men det skjer mange hendelser bak settet.

-Jeg husker en gang vi skulle filme også havna han i narkose. Da datt det mange morsomme og underlige ord fra han. Det var kjempegøy. Mange artige ting som skjedde bak settet, men akkurat dette tror jeg må være det morsomste.

Det er ikke alltid enkelt å lage en film om en alpinist. For å gjøre det trenger man først og fremst kontakter.

-Jeg ble kjent med Aksel gjennom Eirik Finseth, Norges beste frikjører. Han var en gammel venn av Aksel. Første opptakene vi gjorde med Aksel var i 2008, og det var en reunion med Eirik og Aksel. Det var gøy å se på. Siden den gang har Aksel vært en utøver vi har filmet jevnlig.

Aksel sammen med familien: Ute på tur med familien sin.
Foto: Even Sigstad

Var selv interessert i alpint

-Jeg drev med alpint helt fra jeg var veldig ung. Min drøm var å bli alpinist, men jeg innså at jeg var veldig flink til å hoppe. Etter hvert innså jeg at frikjøring var noe for meg, så det ble min karriere, sier Even.

-Man får et innblikk av alpintsporten, så det er det bare å glede seg til filmen. Vi blir også godt kjent med Aksel og familien hans samt familiesorgen de opplevde. Da han var 6 år og broren 8 år, mista de moren sin. Ski var som terapi for Aksel etter sorgen han opplevde. Både faren og broren hans støtta han uendelig mye. Så vi får et innblikk av både karrieren og det personlige livet hans, avslutter Even.

Foto: Even Sigstad

«Aksel» er ute på kino fra 12.mars 2021