Derfor lyktes ikke ten Hag i Manchester United
Erik ten Hag kom til Manchester United med løftet om å bringe klubben tilbake til gamle høyder. Han hadde bygget en solid CV i Ajax, hvor han utviklet unge spillere og etablerte en attraktiv spillestil. Fansen håpet at han skulle være den langsiktige løsningen etter år med ustabilitet siden Alex Ferguson gikk av som manager.
Men ten Hags tid i United har ikke levert på forventningene, og en viktig årsak kan spores tilbake til hans valg om å hente flere spillere fra sin tidligere klubb, Ajax – et valg som kan sees på som et symptom på et dypere problem i moderne fotball.
Reaksjonene etter ansettelsen ventet ikke på seg. Nedelenderen var sett på som en manager med stor fremtid, spesielt etter sin æra i den nederlandske hovedstadsklubben, Ajax. I 2019 ledet han laget til en sensasjonell semifinale i Champions League, og var kun sekunder unna en finale mot Liverpool, men Tottenham scoret i siste minutt, og stjal finalebiletten foran nesa fra Ajax.
Med en seiersprosent på 74%, 2 seriegull og 2 cupgull, var det ventet at ten Hag skulle klare å få til noe med Manchester United. Personlig var dette første gangen jeg hadde troen på at United hadde valgt rett mann. Men slik ble det ikke. Det ble ikke gull og grønne skoger, men to ikke-imponerende pokaler, en ligacup og en FA-cup seier.
"I admire them both, Manchester City and Liverpool. They both play fantastic football. But you will always see an era come to an end."
–Erik ten Hag, første pressekonferanse som United-sjef, mai 2022
Håpløse transaksjoner
Pengebruken til Manchester United under ten Hag`s ledelse er også noe som det må settes en finger eller to på. Totalt sett har United brukt nærmere 600 millioner pund (Nærmere åtte milliarder i NOK) på overganger siden ten Hag tok over. Nesten halvparten av disse pengene er brukt på tidligere Ajax-spillere.
Denne betydelige investeringen har tross alt bidratt til en mer talentfull tropp, men samtidig blitt møtt med kritikk om at prestasjonene på banen ennå ikke fullt ut har reflektert den økonomiske satsingen. Resultatene i Premier League varierer, og ten Hag klarte kun en 8.plass forrige sesong, en plassering som ikke gir Europa-plass, men klarte å få en plass etter FA-cup seieren i mai 2024.
Her er de fem mest håpløse signeringene, fra min side. Pris, potensial og statistikk for klubben er tatt i betraktning.
- Leny Yoro, en 18-år gammel uten spesielle store prestasjoner i Lille, ble hentet for 62 millioner pund. Dette tilsvarer 880 millioner norske kroner. Jeg trenger kanskje ikke si mer? Ja, han var linket til Real Madrid, men United var så gira på franskmannen, at de ga ham 1,6 millioner norske kroner i ukelønn. Han har enda ikke spilt en offisiell kamp for klubben grunnet skade, men skal være tilbake til juletider.
- Det nederlandske spisstalentet, Joshua Zirkzee, skulle ta Premier League med storm, men står med et enkelt mål. Han har kun startet fem kamper i ligaen, og har virkelig ikke vist noen store prestasjoner. Overgangssummen italienske Bologna mottok for Zirkzee var 42,5 millioner pund. Dette tilsvarer litt over 600 millioner norske kroner, altså over en halv milliard. Hva skal han være? Nier? Tier? Finn ut av det før du setter han i et lag.
- En vi ikke kommer unna er Antony. En brasiliansk ving som på Ajax var en stjerne og skaffet masse målpoeng med sine prestasjoner. Han var også linket til store klubber. Det Antony har levert i den røde drakten får meg til å gi en ny mening av ordet flopp. En større flopp med overgangssum i betraktning, har vi knapt sett maken til. Han ble hentet til klubben for 85 millioner pund, noe som tilsvarer svimlende 1,2 milliarder norske kroner. For den summen kunne de kjøpe hele troppen til Bodø/Glimt to ganger, ifølge Transfermarkt.
- Mason Mount ble hentet sommeren 2023, og kostet svimlende 65 millioner pund. Dette tilsvarer over 900 millioner norske kroner, og det er ganske sinnssykt når markedsverdien nå er halvparten. Engelskmannen var ganske god i Chelsea, men hvordan har han vært for United? Jo, han står med et fattig mål, og sitter stort sett på benken for klubben. Skal også nevnes at han har slitt mye med skader.
- Sofyan Amrabat spilte under ten Hag i FC Utrecht og ble gjenforent med manageren i september 2023 ved å flytte til United på en sesonglang låneavtale. Den marokkanske landslagsspilleren slet med å tilpasse seg intensiteten i Premier League og startet bare 10 kamper. Han ble prøvd på forskjellige posisjoner, og de kampene han spilte sideback viste han hvilket lavmål han virkelig har inne i seg.
Manchester United har under ten Hag ikke hatt noen plan, hverken av eller på banen. Han har vært sparket i ett år i min verden, og at han holdt så lenge er et stort mirakel spør du meg.
-Sander Frøyså
De regelfrie gutta–gift for spillergruppa
Uten at jeg har veldig nære kilder innad til klubben, er jeg veldig sikker på at jeg har et riktig bilde av hva som skjer innad i klubben, spesielt når det kommer til spillerne i klubben. Jeg er veldig sikker på at det er noen av de gutta i spillerstallen som har det litt mer fritt enn andre spillere.
Erik ten Hag valgte en annen kaptein enn den som var der fra før Harry Maguire. Valget endte til slutt på portugisiske Bruno Fernandes. Mange tenkte kanskje at det var et greit valg. Men helt seriøst? Mannen står for stygg fotball, klager på dommer, filmer mye og kjefter i intervjusonen.
Han er selve definisjonen på “shithousery”, oversatt til feig og unfair. Jeg er veldig sikker på at Fernandes har veldig frie tøyler i klubben. At han ikke er fratatt kapteinsbindet er et stort under.
En annen spiller som har litt for mye aura og respekt innad i gruppa er Casemiro. Han blir startet i nesten hver eneste kamp fremfor andre spillere, både talenter, men også etablerte. Brasilianeren som runder 100 kamper for klubben neste kamp, er som Fernandes, gift for spillergruppa.
Jeg er overbevist om at både Fernandes og Casemiro har alt for mye makt i klubben, trenger ikke forholde seg til reglene, og gjør litt som de vil. Dersom det skal bli dreis på Manchester United igjen, burde en starte med å kvitte seg med begge de to.
Å finne nye veier i stedet for å vende tilbake til gamle forbindelser
I stedet for å bygge et nytt United-lag, virker det som Ten Hag har forsøkt å reprodusere Ajax i en ny kontekst. Manchester Uniteds kultur, forventninger og spillestil er fundamentalt forskjellig fra Ajax, og Premier League er langt mer krevende og intens enn Eredivisie. Å hente spillere fra gamle klubber kan gi kortsiktig trygghet for en manager, men det bidrar sjelden til langsiktig suksess i en klubb med Uniteds ambisjoner.
Å bygge et vinnende lag i Premier League krever en manager som forstår den unike kulturen og forventningene, og som har evnen til å identifisere spillere som passer både klubbens spillestil og ligaens fysiske krav. Ten Hags tid i United vil derfor stå som et eksempel på hva som kan gå galt når en manager blir avhengig av tidligere suksesser og spillere han kjenner godt, i stedet for å tilpasse seg sin nye realitet.
For en manager er signeringene en gjør, det grunnleggende i det å bygge et lag rundt enkelte spillere. Men ten Hag gikk i fella. Det er alltid et sykdomstegn å hente spillere fra sin tidligere klubb. Manchester City-manager, Pep Guardiola, hentet aldri noen stjernespillere fra sine tidligere klubber, Barcelona og Bayern München. Tidligere Liverpool-manager, Jürgen Klopp, hentet aldri en stjernespiller fra sin tidligere klubb, Borussia Dortmund.
I ten Hags tilfelle kom flere signeringer direkte fra Ajax eller spillere hadde spilt i Ajax under han. Under ten Hag`s ledelse hentet han disse tidligere Ajax-spillerne: Lisandro Martínez, Antony, Andre Onana, Noussair Mazraoui og Matthijs de Ligt.
Strategien om å hente tidligere spillere har sin klare svakhet: den sender et signal om mangel på kreativitet og en overavhengighet på tidligere løsninger, fremfor å tilpasse seg den nye konteksten og de unike utfordringene en klubb som Manchester United har.
Forholdet til media
Når du er manager for en klubb, enten om det er Sandefjord, Paris Saint Germain eller Manchester United, må du skape en relasjon til media. Deretter er det opp til deg, som manager, å utforme hva slags relasjon du skal ha med media. En kan opprette et godt forhold, hvor du svarer media når de vil ha svar, til alle døgnets tider, svarer utfyllende på pressekonferanser og står stålrett i intervjuer etter tap og skuffende prestasjoner.
Erik ten Hag har vært nærmest en klovn angående forhold til media. Han svarer ikke utfyllende, snakker seg bort, snakker om hvor godt de har trent og forberedt seg og ellers prøver å snu den negative energien. Hver gang han fikk et kritisk spørsmål etter en flau fadese, fikk han alltid inn "stick to the plan", noe som oversettes til "vi holder oss til planen". Det utsagnet beviser det jeg skrev tidligere: han hadde ikke noen plan.
Når han ble konfrontert etter en kamp mot FC Porto, med spørsmål om han er rett mann begynte han å snakke om andre ting
I don't judge us in this moment. I judge us at the end of the season. We are in the process. Just wait. We have to develop this team. We will work and continue. We will fight. You see the spirit and the connection between the staff and the team. The players are together, they have a strong spirit and they want to achieve. We have a good mentality but in some defending parts we have to step up.
–Erik ten Hag etter kampen mot FC Porto (3-3)
Han var ikke klar
Konklusjonen i denne saken vil være: Erik ten Hag var rett og slett ikke klar for å ta over Manchester United. Det å overta en Premier League klubb krever sitt, men det å ta over en såpass stor klubb, krever ekstremt mye. Du må ha guts og stå-på-vilje. Det hadde ikke ten Hag. Han kom uforberedt, uten plan og uten spesielt forhold til media. Han drar fra klubben med nøyaktig det samme.
Å stadig returnere til kjente spillere og tidligere forbindelser kan tolkes som et symptom på en manager som ikke er trygg på egne evner til å finne nye løsninger. Det setter spørsmålstegn ved ten Hag sin kompetanse til å tilpasse seg Premier Leagues unike krav og identifisere spillere som kan tilføre klubben verdi, uavhengig av tidligere forbindelser.
Erik ten Hag fikk til slutt sparken 28.oktober i år, noe som er et år for sent spør du meg. Jeg unner dem ikke suksess, men skal du skape suksess kan en ikke holde på løsninger som ikke gir resultater, det som en fotballtrener styres av. Ruben Amorim er hentet inn som ny trener, og det skal bli spennende å se hva han kan få til med ett skakkjørt lag som per dags dato ligger på 13.plass. Den nyansatte er kjent for å spille med tre bak, noe jeg ikke tror United er tjent med. Men den som lever får se.
Alle tall, statistikk, overgangssummer, markedsverdier og valutakurser er hentet fra Transfermarkt, Fotmob, DNB`s valutakalkulator, Wikipedia og Premier League