- Det er ikke mange som har løpt 100 kilometer 25 dager i strekk

Verdensrekordholder Simen Holvik (43) løper for gull i Hellas og har lagt ned ekstreme mengder med trening.

Den norske ultraløperen fra Stavanger, Simen Holvik, er i verdenstoppen i sin idrett. I sommer satte han verdensrekord da han løp Norge på langs i underkant av 26 døgn. Hele turen var på totalt 2.600 kilometer, i snitt løp stavangermannen 100 kilometer per dag. Holvik elsker det ekstreme og har en unik evne til å presse seg selv. Dette er viktige egenskaper når han i slutten av måneden stiller til start i det 246 kilometer lange løpet Spartathlon.

Lett i steget: Det blir mange dager ute på veien for Simen Holvik. Foto: Privat.
Ekstremt

Spartathlon regnes som et av verdens tøffeste ultraløp. 343 deltakere skal løpe 246 kilometer, fra Aten til Sparta i Hellas. Løpet går i varierende terreng, alt i fra lange flate asfaltstrekker til gjørmete stier i fjellet. Underveis skal de blant annet over Parthenio, et fjell på 1200 høydemeter. Dette skal de gjøre i mørket. Løpet må gjennomføres innen tidskravet på 36 timer. På det meste er det kun en tredjedel av løperne som kommer til mål.

I tillegg til den ekstreme distansen kan løpet by på skiftende vær. Ekstrem varme om dagen og lave temperaturer om natten.

- Løpet regnes som et VM for ultraløpere. Nivået er skyhøyt i og med at det er svært høye krav for å i det hele tatt melde seg på. På startstreken stiller noen av de beste 24-timers løperne i verden, sier Holvik.

Norge på langs som trening

Holvik er derimot sikker på at han har lagt ned en solid treningsinnsats på forhånd.

- Jeg skulle egentlig gjennomført dette løpet i fjor, men på grunn av pandemien ble det utsatt. Derfor bestemte jeg meg for å prøve å sette nye verdensrekord i å løpe Norge på langs. Dette er et prosjekt jeg har hatt i tankene lenge, og nå fikk jeg samtidig tatt det som en del av oppladningen.

Gjennom prosjektet fikk Holvik virkelig pushet sine egne grenser. I tillegg til å løpe langt, fant han ut at han har en kropp som responderer bra på matinntak underveis i løp.

- Under Norge på langs spiste jeg mye forskjellig og hadde aldri problemer med magen. Sjokoladepudding, lefser og boller gikk ned på høykant, i tillegg drakk jeg en god del øl.

Under Spartathlon blir ikke dietten fullt så variert.

- Det blir mye vanlig mat, i hovedsak grovbrødskiver med Nugatti og kanskje litt juice. Ellers må jeg se hva de har på de ulike stasjonene underveis.

Badstue og varmebad

Holvik er kjent for ekstreme treningsmengder. I NRK-podcasten «I det lange løp» kunne han fortelle om perioder hvor han løp opptil 400 kilometer i uken. 100 kilometer daglig er ikke uvanlig for løperen.

Ultraløperen er ærlig på at varmen blir den største utfordringen underveis. For å håndtere de ekstreme forholdene i Hellas har han tatt i bruk nye treningsmetoder i forberedelsesfasen.

- I tillegg til å løpe mye, har jeg nå begynt å ta en del badstue og varmebad som en del av varmetilvenningen. Jeg kan for eksempel sitte i badstue i 20 minutter på morgenen og 20 minutter på kvelden. Varmebad har noenlunde samme prinsipp, da kan jeg sitte i ekstremt varmt vann i for eksempel 20 minutter.

Ultraløperen fikk derimot testet sine egenskaper i varmen under Norge på langs.

- Da jeg i sommer løp Norge på langs hadde jeg flere dager med temperaturer rundt 30 grader, og det håndterte jeg veldig bra. Under dette løpet vil jeg derimot benytte meg av isbiter for å kjøle ned kroppen underveis. Isbitene vil jeg fylle i et tørkle som jeg har rundt halsen. I tillegg løper jeg med ermer som jeg også vil fylle underveis.

- Hva ser du på som din største styrke når det gjelder dette løpet?

- Jeg vet jeg har lagt ned en solid treningsinnsats i forkant. Det er ikke mange av løperne som har løpt 100 kilometer 25 dager i strekk.

Ny verdensrekord: Simen Holvik slo den gamle verdensrekorden med hele 17 dager. Her har han nådd Lindesnes fyr. Foto: Privat.
Ultraløp
  • Ultraløp eller ultramaraton er løpekonkurranser på bane, vei eller terreng over lengre distanser enn maratonløp (42.195 m).
  • Løpene foregår enten over en viss distanse eller en innenfor en viss tid. Distanseløp kan for eksempel være 50 km, 100 km eller 160 km. Tidsbestemte løp kan for eksempel være 24-timersløp, 48-timersløp eller 6-dagersløp.
  • I ultraløp starter kvinner og menn samtidig, det er lov og nødvendig med pauser for å drikke, spise, gå på do og noen ganger sove underveis.
  • Flere konkurranser har mat -og drikkestasjoner underveis.