Dobbeltesting kan sprenge testkapasiteten

Mye av kapasiteten til laboratoriene som analyserer PCR tester brukes opp på å teste prøvene til pasienter som allerede vet de er positive, etter hurtigtester.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Vi frykter at vi snart når kapasitetsgrensen, sier Fredrik Müller, leder for mikrobiologiavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Den siste tiden har det kommet inn 8500 prøver om dagen, som er nær å overvelde kapasiteten til laboratoriet, både i forhold til personell, men etter det også utstyr.

Müller forteller at godt over en tredel av alle prøvene som hos de er positive, er tester som kun tas for å bekrefte allerede positiv hurtigprøve.

– Det er veldig ressurskrevende med alle hurtigtestene som skal bekreftes med PCR. Det vi har sagt siden desember er at det ikke er nyttig for samfunnet å bekrefte alle hurtigtestene, forteller Müller.

Problem også i Nord

Også ved Universitetssykehuset i Nord-Norge merker personalet presset, selv om kapasiteten i Nord foreløpig ikke står i fare.

– Det blir kastet bort verdifullt kort ved å bruke oss på denne måten. De viktige og nyttige PCR-prøvene drukner i havet av prøver som bare skal være en bekreftelse, sier Gunnar Skov Simonsen, lederen for laboratoriet.

Fins løsninger

Helsedirektoratet er enige i at dobbeltestingen er et problem, og jobber over tid med å finne løsninger.

– Vi ønsker å innføre ordninger hvor vi kan basere oss på hurtigtester, i stedet for laboratorietester. Det kan være at belastningen kan bli litt høyere i kommunene, fordi de da må gjennomføre en del av denne testingen, forteller helsedirektør Bjørn Guldvog.

En potensiell løning er at teststasjonene bruker hurtigtester, noe som betyr at profesjonelle utfører testen og det dermed offentlig kan registreres.