Dyr parkering gjør det vanskelig å finne nye frivillige

Treskjærerklubben på Tusenhjemmet søker nye medlemmer, men er redde for at prisene på parkering gjør at folk vegrer seg for å delta på aktiviteter i sentrum.
ET MØTESTED. Tusenhjemmet i Bodø er en viktig arena i den lokale eldresatsingen.
Foto: Embla Lillegaard

I 2022 feires Frivillighetens år, der målet er å synliggjøre frivillighet, få flere mennesker med, og å øke anerkjennelsen og kjennskapen. Tusenhjemmet er et kultur- og kunnskapssenter i sentrum av Bodø, som på Bodø kommunes hjemmeside beskriver seg selv som «frivillighetens hus». De tilbyr en rekke aktiviteter og tilbud for alle aldersgrupper, men spesielt pensjonister.

Treskjærerne
I første etasje på Tusenhjemmet finner man treskjærerne. Her møtes en gruppe pensjonister hver mandag, onsdag og torsdag fra 08.00-14.00. Denne dagen møtte fire glade menn, som prater om stort og smått, og som gladelig viser fram arbeidet sitt. De har laget blant annet kister og lysestaker, men prater også om hvilke teknikker de bruker og hvilket utstyr de har.

Per Johnsplass (77) er leder for gjengen. Han ble headhuntet til byen fra Saltvern for seks år siden, og siden har han vært der.

KREATIV. Per Johnsplass (77) Viser fram treskjæringene har har laget.
Foto: Embla Lillegaard

- Jeg lager nå et klokkeemne som man skal plassere klokker inni.

Selger dere dem?

- Nei, vi lager kun til vår egen familie og venner.

Kjempefin hobby

Kompisen Kjell Martin Bremnes (81) holder på med to klokkeemner, men ellers går det mye i peispustere og skoskjeer. Han har mer enn tjueårs erfaring, men er likevel ikke den som har vært på Tusenhjemmet lengst, sier han og ser spørrende mot Jan Jacobsen (81). Jan begynte da han ble pensjonist, altså har han vært der i 18 år.

Jan forteller at det er viktig å ha noe å gjøre på dagtid.

- Vi har gode kollegaer, drikker kaffe og prater, og så arbeider vi litt med treskjæringen.

Var det slik at dere ønsket å rekruttere flere folk?

- Ja absolutt! Absolutt, bryter Per ut.

- Vi møtes tre ganger i uka og har det kjempehyggelig her, ikke minst er det sosialt! Vi er mange forskjellige mennesker her med ulike yrkeserfaringer og yrkesbakgrunn. Det er en kjempefin hobby som gir inspirasjon, og gir deg muligheten til å utfolde deg kreativt.

TRESKJÆRERNE. Harald Pedersen (74), Per Johnsplass (77), og Kjell Martin Bremnes (81) rydder opp i lokalet etter at de er ferdige for dagen.
Foto: Embla Lillegaard

Vanskelig å rekruttere

Harald Pedersen (74) er tidlige stålarbeider, og har vært der i fem år. Han forteller at han trives godt. Han lager serviettholdere som skal loddes ut av velforeningen på Femris.

- Så lenge helsa holder, er det flott å være her.

Hva gjør dere for å få flere folk hit?

- Vi var på det meste 22 medlemmer forteller de, men de er alle enige om at det er vanskelig å rekruttere nye.

Dyr parkering

 – Problemet her, er at det ikke er parkering utenfor. De fleste må kjøre nesten helt fram til døra. Det er en del som har vært innom og spurt, og gitt uttrykk for at de vil begynne, men så sees vi en eller to ganger før de forsvinner, forklarer Per.

– Vi er jo pensjonister alle sammen. Det er for dyrt å stå parkert. Når forretningene nedi sentrum heller ikke får tak i folk, på grunn av at det ikke er noe plass å gjøre av bilen, da er det for dyrt å parkere, fortsetter Kjell.

Han avslutter med at det er ikke bare for trivsel folk bør komme, de kan også lokke med julebord.

NYE EMNER. Kjell Martin Bremnes (81) viser fram bjørken de bruker i arbeidet sitt.
Foto: Embla Lillegaard


Tusenhjemmet ligger i parkeringssone 2 i Bodø, der prisen er 22 kroner per time. Denne avgiften betaler man mandag til lørdag klokken 0800-1800. Parkeringsenheten i Bodø kommune ønsker ikke å kommentere noe angående parkeringsprisene, de henviser videre til politikerne i kommunen.

Dette bildet har et tomt alt attributt
VELKOMMEN. Torunn Flæsen ønsker gjestene velkommen til Tusenhjemmet.
Foto: Embla Lillegaard


Butikkhjørnet
Rett innenfor inngangspartiet til Tusenhjemmet møter de besøkende to damer, som jobber i Butikkhjørnet. Butikkhjørnet er en butikk i første etasje på tusenhjemmet, hvor man kan kjøpe håndarbeid til rimelige priser. Pensjonister bosatt i Bodø kan bli leverandør til butikken, og ellers drives den av frivillige. Frivillig Torunn Flæsen forteller med stor entusiasme om arbeidet de gjør på Tusenhjemmet.

- Jobben min er å ha kontakt med folk som kommer inn. Da har jeg ansvar for resepsjonsdelen. Normalt er det én i butikken og to i resepsjonen. Det sosiale er kjempeviktig, så derfor sitter vi i lag her, ønsker alle velkommen og lurer på om vi kan hjelpe dem med noe. Vi prøver også å si hadet til alle, det er viktig at folk føler seg sett.

Fellesskap er viktig

Dette bildet har et tomt alt attributt
BUTIKKHJØRNET. Hyllene inne i butikkhjørnet er fylt med ulike varer fra lokale produsenter.
Foto: Embla Lillegaard

Hvorfor syntes dere det er viktig å være med på det frivillige arbeidet?

- Det er dette med å være med i et fellesskap. Da jeg ble pensjonist kjente jeg på at jeg hadde vært 7,5 timer på jobb, og de må jo dekkes på et eller annet vis. Det er viktig med fellesskap på en plass man hører til, jeg hadde jo heller aldri blitt kjent med de andre her, om jeg ikke jobbet her som frivillig. Det er et fellesskap selv om vi ikke er samme faggruppe. Det er sosialt, og det er godt å ha en plass og være.

Dette bildet har et tomt alt attributt
HANDLETUR. En kunde som handler i Butikkhjørnet, noe av det første man ser når man kommer inn på Tusenhjemmet.
Foto: Embla Lillegaard

Mange ulike aktiviteter

Torunn forteller at en annen god grunn til å være frivillig på Tusenhjemmet er alle aktivitetene som skjer, og hun viser fram flere brosjyrer. Hun har prøvd yoga selv, men dessverre krasjet den med en annen fast aktivitet.

Tusenhjemmet er en viktig arena i den lokale eldresatsingen. Med verdigrunnlag som trygghet og respekt ønsker de å være et kunnskaps- og kultursenter som blir mye brukt. Det er også en kulturkafé på huset. Det er ulike konserter, dans, sang, idretter, lag, grupper og aktiviteter for alle.