Ekstremværet "Frank"herjer i Nord

Prognoser for vindkast torsdag ettermiddag til fredag kveld. Foto: Meteorologisk institutt

Prognoser for vindkast torsdag ettermiddag til fredag kveld. Foto: Meteorologisk institutt

I løpet av de siste dagene har ekstremværet «Frank» herjet over Nord-Norge. Nå oppfordrer meteorolog Ola Mellem ved meteorologisk institutt folk til å holde seg innendørs.

<br>Mellem forteller at det er tilfeldig at ekstremværet har fått navnet «Frank». Han sier at ut ifra et system som følger alfabetet får de navnene, der det er annenhver gang jente og guttenavn. Denne gang ble det «Frank», sist ekstremvær var «Elsa» som dreide som om høy vannstand i Aust-Agder.<br><br>

Kan få konsekvenser

- Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett. Stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer kan stenges. Takstein og takplater blåser av hus og bygninger. Mange reiser vil kunne få betydelig lenger reisetid. Strømforsyningen lokalt vil bli betydelig påvirket. Mange veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer. Dette opplyser yr.no gjennom sine nettsider.

TATT AV VINDEN:Flere gjenstander i Bodø sentrum hadde blitt tatt av vinden Torsdag kveld.( Foto: Steinar Johnsen.)
<br>Langsomt minker

- Nord-Helgeland har hatt mest påvirkning, der blant annet vindkastene i Brønnøysund har vært oppi 24 meter per sekund, og det også enkelte plasser har vært over 40 meter i sekundet på det meste.<br>

- Det forventes ikke at ekstremværet «Frank» minker før i morgen. Lavtrykket begynner å flytte seg nordover, og vinden vil flate ut ved Helgeland først utover i morgen (lørdag). Det vil nok fortsette å være litt vind utover dagen grunnet trykkforskjellene forteller Mellem.

<br>Vær forsiktig

<br>- Mellem oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander da de fort kan blåse vekk. Annet enn bør man holde seg inne, og ikke gå ut hvis det ikke er nødvendighet for dette. Enkelte kjøretøy kan jo velte slik som vi har sett, på grunn av den sterke vinden. Den sterke vinden gjør at det blir en del kaldere, og kan i verste fall resultere i frostskader.

- Politiet kom ut med en pressemelding på onsdag, der de opplyser om at folk burde oppholde seg inne, hvis det ikke er absolutt nødvendighet for å dra ut. Og opplyser videre om at det ikke er tiden for å ta en tur ut med båten, eller gå på fjellet.