Festen slutter aldri
Korona har begrenset utelivet til mange studenter i Bodø, og dette har medført mange hjemmefester. Disse hjemmefestene er som oftest i det som blir kalt blokkene. Det er studentparken på Mørkved. Spesielt blokkene 18 og 20 er kjent for sine mange fester, men hvordan er det egentlig å bo i disse blokkene når festene går til langt ut på natten. Jeg har spurt noen av studentene som bor i akkurat disse to blokken om hvordan de oppfatter festingen.
Hver helg kan du satse på at det blir fest i blokkene. Stappfulle kjøkken og fellesrom. Både security og politi kommer innom flere ganger på kvelden. For mange er blokkene perfekt festplass, for andre er det bare irriterende. Noen av studentene har deltidsjobb og må derfor stå opp tidlig på lørdager. Disse studentene er ikke alltid like gira for fredagsfestene.
Hvor ofte er det fest i blokka di?
Uljana Tambovceva (20) sier det ofte er fester i blokk 20, men at det føles litt mindre på kjøkkenet hennes. Hun fortsetter med å fortelle at fet kommer veldig an på hva slags fest det er. Om det bare en noen venner som tar seg en liten koseøl legger man ikke veldig merke til det.
Helen Saghei (20) forteller at det er fest hver uke i blokk 18. Det er ifølge Helen fest torsdag, fredag og lørdag hver uke, både på kjøkkenet sitt og i blokka generelt. «Fra kl. 20 og i alle fall til kl.3 om morgenen kan man høre musikken».
Hvor mye verre er festene når ingen utesteder er åpne?
«Festene har blitt mye verre, og mange flere mennesker kommer til blokkene etter nedstengingen». Uljana forteller hvor mange som var på kjøkkenet for to uker siden i forhold til denne helga når byen ble delvis åpnet igjen. «For to uker siden var kjøkkenet stappfullt, mens denne uken var det bare noen får på vorspiel her». Hun sier veldig bestemt at folk ikke vil sitte rundt, men møte nye folk. Dette har selvfølgelig blitt vanskelig med korona.
«Det at utestedene ikke er åpne har ført til at festene i blokkene varer lengere fordi studentene ikke har noen plass å dra», forklarer Helen. Alt blir nå i blokkene, vorspiel, nachspiel og selve festen, og derfor vil Helen si det har blitt verre etter nedstengningen.
Når synes du det blir for mye eller for irriterende?
For Uljana var det fadderperioden som ble for mye for henne. Flere av fadderne bodde i blokk 20 og alle ville ha fest på kjøkkenet samtidig. Etter hvert kom også fadderbarna og da ble de ofte litt mye, forteller hun. «Jeg jobbet gjennom hele fadderperioden og da kan det bli litt irriterende at du hører musikken kl. 5 om morgenen og må stå opp kl. 8».
Helen er enig med det Uljana har sagt. «Når jeg har vært på jobb eller skal på jobb dagen etter blir det fort for mye». Helen sier at hun skjønner det er studentkultur å dra og feste, men når det ikke passer for henne er det irriterende. «Spesielt når nachspielet vare til tidlig morgen og jeg må jobbe er det kjipt».
Har du noen gang ringt politiet for å avslutte en fest, eller hatt lyst til det?
Uljana har aldri ringt politiet, men har hatt lyst mange ganger. Spesielt de dagene hun hadde jobb.
Helen har også aldri ringt politiet, men hatt veldig lyst å gjøre det flere ganger. De gangene hun har hatt mest lyst var dagene med jobb.
Gleder du deg til Norge skal åpne fullt igjen for å slippe festene?
«Jeg har ikke noe imot festene i blokkene sånn sett, men noen ganger går festene over bord og da kan åpningen av Norge hjelpe». Uljana sier at det er en selvfølge å glede seg til gjenåpningen, alle gleder seg nok.
«Jeg bryr meg egentlig ikke. Det kommer til å vær fest i blokkene uansett». Helen er overbevist om at ikke mye kommer til å bli forandret når det gjelder festene i blokkene. Helen gleder seg selvfølgelig til å dra på byen igjen selv, men festene i blokkene kommer bare til å bli kortere ikke færre.