Første ultraløp i Gildeskål

Mai neste år går startskuddet for den første utgaven av Juran Ultra.

Nykommeren Juran Ultra arrangeres i Storvika i Gildeskål kommune i Nordland. Løpet er 62 km langt og har en total stigning på 1.150 høydemeter. Løperne får prøvd seg i variert terreng, alt i fra asfalt og grusveier til smal skogsti og svaberg langs fjæren. Terrenget er relativt lettløpt. I tillegg er det fire matstasjoner underveis, noe som gjør løpet til en fin test for de som vil løpe sitt første ultraløp.

KYSTSTIER: Flott lettløpt terreng langs fjæren. Foto: Roald Frøskeland
Lei av avlyste konkurranser

I likhet med veldig mange andre, ble primus motor for løpet, Roald Frøskeland, lei av alle avlyste konkurranser i koronapandemien. Sammen med resten av familien kom de fram til at de kunne arrangere et gratis lavterskel-arrangement i Storvika, i utgangspunktet kun beregnet for lokale løpere og noen få inviterte.

Ideen ble godt mottatt av lokale idrettslag og fikk desto mer oppmerksomhet etter at lokalavisen fikk nyss om saken. Sammen med Glomfjord Løpegruppe og Meløy ski og sykkel vokste arrangementet seg større enn planlagt. Per dags dato er det 38 påmeldte deltakere.

- Ideen var å arrangere et så lite løp som mulig ettersom jeg ikke ville ha så mye logistikk. På et tidspunkt var jeg usikker på om jeg kunne få løpt selv, men nå ser det heldigvis ut til at jeg får løpt, sier Frøskeland.

SAND I SKOENE: Her er det bare å lange ut. Foto: Roald Frøskeland
Flott natur og uante muligheter  

Gildeskål er en kommune med flotte fjellpartier hvor man har spektakulær utsikt ut mot havet. Ettersom det fortsatt er en god del snø i høyden på denne årstiden har arrangøren valgt å legge store deler av traseen langs kysten. Frøskeland kan fortelle at de ofte reiser til Storvika for å løpe i terrenget.

- Neste år vurderer vi å flytte løpet litt lengre ut i sesongen. Dette kan gi andre muligheter med tanke på arrangementet.

Hvordan ser du for deg at løpet kan bli på sikt?

- Jeg ser for meg at det kan bli et større arrangement med flere distanser over en hel dag. Vi kunne for eksempel satt opp boder ved målområdet hvor lokale produsenter kunne solgt mat og lignende. Ved å arrangere senere på året kan vi i tillegg benytte oss av fjellene i området, forteller Frøskeland.

Juran: Roald Frøskeland foran de karakteristiske jurene. FOTO: Privat
Opp til Juran

Selv om Juran Ultra raskt ble større enn planlagt, er det fortsatt et gratis arrangement. Frøskeland forteller at han får god hjelp av sin kone og resten av familien når det gjelder logistikken.

Etter 55 km skal løperne opp til Juran (bildet over). Her skal løperne hente "ultrabjellen" før de løper samme vei ned og inn til mål. Dette blir nok den tøffeste stigningen for de aller fleste. Det spørs om alle smiler like avslappet som Roald Frøskeland når de når toppen.