Fra skolebenken til prisutdeling

Anton Hoff (72) har opplevd mye lærerikt og spennende knyttet til jobben i Nordland fylkeskommune. Noe av det han husker best var da han mottok pris i 2008 for arbeidet sitt knyttet opp mot ungt entreprenørskap.

Anton har jobbet store deler av livet sitt i Nordland fylkeskommune. Det hele startet ved et kveldskurs i regi av Nord Universitet i 1998. Kurset dreide seg om økonomi, der man senere skulle levere inn en hovedfagsoppgave foran et stort panel. Bodøværingen tok eksamen i 2002, og tiden etter skulle vise seg til å være svært spennende og innholdsrikt. <br>

- Det var i denne perioden at jeg ble veldig interessert i entreprenørskap, forteller Anton, og fortsetter:

- Jeg skrev mye om entreprenørskap knyttet opp mot min hovedfagsoppgave. Det var slik jeg ble skikkelig interessert i faget.

Etter dette fikk han jobb i fylkeskommunen der han utviklet en teori om hvordan ungt entreprenørskap skulle fungere, helt fra elevbedrifter til barnehagen. Ungt entreprenørskap skulle da være en struktur over hvordan man skulle drive en elevbedrift.

Fikk kjeft

En episode 72-åringen husker godt var under en messe som fant sted i glasshuset i Bodø. Der skulle elevbedrifter fra hele Nordland legge frem sine ideer og oppfinnelser foran massevis av folk. Anton skulle holde foredrag og være dommer for å kåre de beste ideene. Da han var ferdig med sitt foredrag under messen, kom det en dame løpende bort til han og var rasende.<br>

"Skal du lage kapitalister av disse småtassene?", sa den frustrerte damen til Anton.

Han flirer godt når han tenker tilbake på episoden. Men forklarer at det ikke var meningen, poenget var at disse ungdommene skulle få vise frem og utvikle sine ideer slik at de kunne brukes videre.

Måtte dra til Oslo

Det var mye å gjøre i jobben og mye reising. Plutselig når Anton var ute på en reise knyttet til jobben fikk han en telefonsamtale fra sjefen. Han måtte bare dra tilbake.

- E drar da pokker med ikke tilbake til Bodø, æ e jo på vei til Sortland.

Men dette måtte han bare innfinne seg i fordi han skulle til Oslo for å mota en pris sammen med Trud Berg, som jobbet med fylkesråd for utdanning. Anton var ikke helt forberedt på dette og visste ikke hva han skulle si, men synes det selvfølgelig var veldig stas siden de var det fylket med mest elevbedrifter. Prisen de fikk var på grunnlag av arbeidet de hadde gjort med ungt entreprenørskap. Kommunens sentralforbund (KS) hadde årssamling og gjort en vurdering om hvilket fylke som hadde gjort best jobb knyttet til ungt entreprenørskap.