Frykter strømbrudd: – Vi har økt beredskapen

Stein Valle fra Nord Salten Kraft AS, sier de er forberedt på å takle uværet "Frank". Foto: Øyvind A. Olsen, Avisa Nordland

Stein Valle fra Nord Salten Kraft AS, sier de er forberedt på å takle uværet "Frank". Foto: Øyvind A. Olsen, Avisa Nordland

Uværet "Frank" herjer over landsdelen. Administrerende direktør ved Nord-Salten Kraft AS, Stein Valle, er forberedt på at det kan by på utfordringer.

– Området rundt Kjøpsvik og gamle Tysfjord er særlig utsatt for østavinden. Denne typen ekstremvær kan medføre salting på strømlinjene. Saltvannet er veldig strømledende og kan i verste fall føre til kortslutning. En annen utfordring er trær som velter over linjene, sier Valle.

Energimontører på linjearbeid. Her kan potensielle feil oppstå ved uvær. Foto: privat


Bedre rustet mot uvær

– Vi har nå flere innmatinger enn tidligere, altså steder vi henter strøm fra. Det betyr at der vi tidligere kun har hatt en innmating på strømnettet, har vi nå to. Vi kan dermed hente strøm fra andre steder ved eventuelle brudd på linja. Med andre ord har vi en sikrere strømforsyning enn tidligere, sier han.

De to innmatingene er lokalisert fra nord i Ballangen og fra sør i Kobbvatnet. Dersom brudd skjer på nordsiden, er det mulig å hente strøm sørfra og motsatt.

Økt beredskap

– Det er satt ekstra montører på vakt og vi er godt forberedt dersom feil skulle oppstå. Dersom uhellet er ute kan det likevel ta tid, da vi har et veldig stort område vi administrerer. Kunder kan oppleve ventetid, dersom strømmen går og været er riktig ille. Enkelte feil lar seg ikke reparere under ekstreme forhold. I slike tilfeller kommer sikkerheten til våre ansatte i første rekke, avslutter han.