Gir ikke opp Farstad omsorgssenter

Siden 1987 har Farstad omsorgssenter vært ett hjem for mange, nå skal det legges ned. 

Siden 1987 har Farstad omsorgssenter vært ett hjem for mange, nå skal det legges ned. 

Når det ble bestemt at Farstad omsorgssenter skulle legges ned, tok tre damer grep.

Den 17.desember 2020 kom beskjeden mange fryktet, Farstad omsorgssenter skal legges ned. De 22 brukerne skal flyttes til boliger rundt omkring i Hustadvika kommune. Laila Magerøy, Mary Synnøve Langnes og Aina Irene Nautnes innså fort at dette kom til å bli en stor overgang for de gamle.

- De er jo i en svært sår posisjon og nå skal de bli flyttet til en helt ny plass, mange av dem kommer ikke å takle den overgangen, forteller Laila Magerøy.

Engasjerte folket

De tre damene bestemte seg raskt for å lage en facebookgruppe, for de som var imot nedleggingen. Gruppen fikk raskt over 1100 medlemmer og mange delte engasjert hvor viktig dette omsorgssenteret var for deres nære.
- Vi bestemte oss raskt for å lage en demonstrasjon utenfor kommunehuset etter vi så alt arrangementet, forsetter Laila. Rundt 200 mennesker møtte opp på demonstrasjonen med skilt og megafoner, det var kommunemøte når demonstrasjonen skjedde.

Videre fortsette de tre engasjerte med en underskriftskampanje for å prøve å vise ordføreren hvor mange som var imot nedleggelsen.

- Vi fikk høre mange historier fra folk som hadde bekjente på senteret, det er en veldig sår sak for mange, sier hun videre. Mange av brukerene og flere av de ansatte på farstadomgssorgsenter skrev under kampanjen.

De tre damene satt på nærbutikkene i flere dager for å få folk til å skrive under underskriftskampanjen.
Mye følelser og mye på spill.

Til tross for all støtten de tre damene fikk, har ordfører Tove Henøen bestemt at nedleggelsen av institusjonen fortsetter og blir gjort om til omsorgsboliger.
- Vi planlegger for fremtiden og vi ønsker å samle institusjonstjenesteene på to lokaler, Elnesvågen og Eide, forteller Tove Henøen over telefon. Tove er imponert over alt de tre damene har fått til, på den korte tiden siden det ble bestemt.
- Det er kjempebra at folk engasjerer seg og dette berører jo mange, jeg synes det er bra folk stiller spørsmål til oss. Likevel ønsker Tove at folk husker at debatten er større enn bare omsorgssenteret. - Jeg savner at debatten er litt bredere, vi trenger å tenke på fremtiden og vi har ikke nok hjelpepleiere i fremtiden i forhold til folketall. Tove ønsker at flest skal få hjelp der de er.
- Man skal være veldig syk idag for å få plass på en institusjon, dette gjør at det sitter veldig mange som er ensomme og føler seg utrygg, så vi ønsker å få folk samlet i eldreboliger.


Nekter å miste håpet

Allerede har 9 av 22 beboere flyttet til leiligheter. Likevel har ikke Laila, Aina og Mary mistet håpet. - Vi har sendt inn bekymringsklage til statsforvalteren i Møre og Romsdal, de gamle har det så godt på omsorgssenteret og de har ikke lyst å flytte. Damene jobber på spreng for å få stemmen sin hørt.
- Vi har kontaktet så mange folk de siste månedene for å finne noen som kan hjelpe oss. De er redd for hvordan de gamle skal få det på omsorgsboligene.
Laila har selv mye erfaring med hjelpesykepleien.
-Jeg har jobbet i hjelpesykepleien selv og vet at mange ikke får så god hjelp som de trenger, mange er redde på natt og trenger omsorg døgnet rundt, forteller Laila. Nå venter damene spent på svaret fra fylkesmannen.
- Vi trenger virkelig å ha omsorgssenteret på Farstad, det er vondt for både brukerne og pårørende med flytting i denne sårbare koronatiden, avslutter Laila.