«Helt Konge» var helt greit

Utstillingen "Helt Konge" viste seg og bare være helt greit.

Museet åpnet utstillingen «Helt Konge» i forkant av sommeren. Utstillingen består av fotografier tatt av fotografen Elin Høyland. I tillegg er det en digital produksjon på vegg, laget av Bymuseet i Bodø, samt en “stuekrok” produsert av Eva Marie Berntsen. Bildene i utstillingen er hentet fra boken «Helt Konge».

Kong Olav på en sliten vegg. Foto: Erland Eldrup
Bilder av bilder

Navnet på utstillingen sier mye om hva man har i vente. Det er rett og slett fotografier av andre folks kongebilder. Fotografiene er blant annet tatt i andre folks hjem, på kontorer, i samfunnshus og i garasjer. Fotografen har funnet stivpyntede kongelige hengene rundt i alle landets fylker.

Hvem bor her?

Hadde dette vært en utstilling hvor det kun var hengt opp kongebilder hadde det vært nokså uinteressant. Det som derimot gjør dette interessant er at man får et innblikk i andre folks hjem. Man prøver å se for seg hvem som kunne bodd i et slikt hus og hvor i landet fotografen har vært.

Eksempelvis er det et fotografi som er tatt inne på et kjøkken. På den ene veggen henger det et bilde av kronprinsparet, greit nok det. Det som derimot fanger interessen er alle magnetene som henger på kjøleskapet ved siden av. På en står det “The Roosevelt National Forest”, på en annen ser man et motiv fra Lofoten. Jeg blir mer interessert i gjenstandene som befinner seg rundt motivene av kongelige, enn de kongelige.

Derfor blir dette som en liten «Hvor er Willy-opplevelse» for min del. Det første jeg gjør når jeg kommer til et nytt bilde er å lokalisere de kongelige. Når jeg har klart å finne de, blir jeg med en gang opphengt i alle de andre detaljene i bildet. Hva er tittelen på bøkene i bokhyllen? Hva slags syltetøy er det som står i glasset på kjøkkenbenken? Hvilke CD-er er det som står i hyllen?

Halvveis gjennom utstillingen kommer jeg til “stuekroken”. Et lite rom som er innredet som en stue på 60-tallet. Rommet er med på å bryte opp selve utstillingen, men er nok mer interessant for den lille barneskole-klassen som også har besøkt museet i dag.

Det er fort gjort å bli opphengt i de andre detaljene i bildet. Foto: Erland Eldrup
Gode kombinasjoner

Min erfaring når det kommer til det å ta et bra bilde er svært liten. Jeg tar opp kameraet, retter det mot objektet (som regel utsikten) og knipser. Jeg har derimot stor glede av å se bilder tatt av dyktige fotografer. Den gleden får jeg også her på Nordlandsmuseet. Hvert enkelt bilde gir meg assosiasjoner til andre ting. Eksempelvis er det flere bilder fra hus hvor 60-talls interiør fortsatt er gjeldene, jeg får med en gang assosiasjoner til mine besteforeldres landsted.

Det er interessant å se hvordan fotografen klarer å bruke naturlig lys for å skape en egen atmosfære i rommet hvor bildet er tatt.

Jeg blir fascinert over hvor godt enkelte klarer å kombinere gamle bilder av kongelige med mer moderne interiør. Det som jeg alltid har tenkt på som litt «harry», blir rett og slett litt kult. Jeg får lyst til å gå til nærmeste bruktbutikk for å se etter gjenstander med kongelige ansikter, kanskje klarer jeg å kombinere like bra?